Meni Zapri

Slovenija blizu nazivu Evropska gastronomska regija 2021

Slovenija, ki kandidira za naziv Evropska gastronomska regija 2021, je vse bližje temu, da bo naziv tudi uradno potrjen, potem ko je zadnje dni strokovna komisija Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in Turizem (IGCAT) potovala po Sloveniji in spoznavala vseh 16 sodelujočih partnerjev v kandidaturi, našo gastronomsko ponudbo, kuhinje vrhunskih restavracij, pa tudi kmetij ter obiskala tudi ponudnike lokalnih pridelkov, vinarje, čebelarje ter izobraževalne ustanove s področja gostinstva in turizma.

Kot je dejala predsednica komisije in IGCAT Diane Dodd na današnji novinarski konferenci, so bili nad videnim navdušeni, prepričali so se, da ima Slovenija gastronomske presežke, da uveljavlja principe trajnosti in proizvaja kakovostno hrano, hkrati pa ji je uspelo ohraniti tradicionalne načine pridelave hrane in mnoge značilne jedi.

Prof. dr. Janez Bogataj

V kandidaturo se je vključilo 16 partnerjev, to je več ministrstev, Slovenska turistična organizacijaTuristično gostinska zbornicaObrtno-podjetniška zbornica SlovenijeTurizem LjubljanaTuristično združenje PortorožZavod za turizem Maribor – PohorjeTuristična zveza SlovenijeVišja strokovna šola za gostinstvo in turizem MariborUniverza na PrimorskemLAS Istre in Slovenski etnografski muzej. Cilj projekta je povečanje kakovosti gastronomske ponudbe in življenja sploh, izobraževanje na področju sonaravnega bivanja in trajnostni razvoj gastronomije. Kot je dejal prof. dr. Janez Bogataj so vsi partnerji doslej zelo dobro sodelovali, pripraviti pa so morali zelo konkretne predloge posameznih projektov in način njihove izvedbe.

Za vložitev kandidature je bilo potrebno pripraviti obsežno dokumentacijo, ki je zbrana v knjigi Okusiti Slovenijo in jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj. Knjiga poleg projektov sodelujočih partnerjev med drugim opisuje gastronomske posebnosti Slovenije in njihovo zaščito, čebelarstvo, povezanost gastronomije in turizma, pa tudi strategijo razvoja gastronomije Slovenije.

Skupna vrednost vseh projektov, s katerimi Slovenija kandidira za naziv Evropska gastronomska regija 2021, znaša nekaj več kot 4,2 milijona evrov.

Tekst Cveta Potočnik, naslovna fotografija: N. Verdnik