Meni Zapri

Svetovni dan turizma 2018 osredotočen na inovacije in transformacije

Pomen digitalnih tehnologij in turizem, ki zagotavljajo možnost za inovacije in turistično industrijo pripravljajo za prihodnost, bo osrednja tema letošnjega Svetovnega dneva turizma 2018, ki ga bodo svečano obeležili v Budimpešti 27. septembra.

Svetovni dan turizma, ki se ga obeležuje vsako leto 27. septembra po vsem svetu je edinstvena priložnost za povečanje zavedanja o turizmu, ki lahko prispeva k trajnostnemu razvoju.

Letošnji Svetovni dan turizma bo pomagal predstaviti priložnosti, ki jih ima turizem, da z vključevanjem tehnoloških novosti, kot so big data, umetna inteligenca in digitalne platforme, razvija trajnostni turizem. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) ocenjuje, da sta digitalizacija in inovacije sestavni del rešitev, ki so potrebne za reševanje izziva, kako nadaljnjo rast turizma povezati z bolj trajnostno naravnanim in odgovornim turističnim sektorjem.

“Sprega med inovacijami in digitalnim razvojem daje turizmu priložnost, da izboljša vključenost, usposobljenost lokalnih skupnosti in učinkovito upravljanje z resursi, kar je med drugim cilj širše agende trajnostnega razvoja,” je dejal Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO.

Uradno praznovanje Svetovnega dneva turizma bo potekala v Budimpešti na Madžarskem, v državi, ki beleži stabilno rast turizma, ki jo podpirata dosledna razvojna politika in zavezanost za digitalno prihodnost. Praznovanja Svetovnega dne turizma pa bodo potekala tudi drugod po svetu.

Med uradnim praznovanjem bodo razglasili polfinaliste 1. UNWTO tekmovanja startupov, ki sta ga razpisala UNWTO in Globalia s ciljem, da se uveljavili starupi z inovativnimi idejami, ki bi lahko sprožile revolucijo v načinu kako potujemo in uživamo turizem.

Vir: Svetovna turistična organizacija (UNWTO)