Meni Zapri

Po sedmih letih znova vlak iz Ljubljane v Trst in Videm

Včeraj ob 5.57 zjutraj je vlak z oznako ETR 563 v lasti Dežele Furlanije Julijske krajine z ljubljanske železniške postaje, po sedmih letih, odpeljal na otvoritveno vožnjo proti Trstu. Ponovno vzpostavljena povezava je plod sodelovanja in povezovanja med javno železničarsko družbo SŽ – Potniški promet in družbo Trenitalia. Za uresničitev železniške prometne povezave sta zaslužna deželna vlada Dežele Furlanije Julijske krajine in Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije ob podpori Evropske komisije.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc

Direktor SŽ – Potniški promet, mag. Boštjan Koren je ob tem povedal: »Ponovna vzpostavitev železniške povezave med Slovenijo in Italijo po letu 2011 je plod prizadevanj in skupnega interesa mnogih deležnikov na strani Republike Slovenije in Dežele Furlanije – Julijske krajine ter Evropske komisije.

Gostje na otvoritveni vožnji vlaka Ljubljana – Trst

Veseli nas, da potnikom z obeh strani meje spet lahko ponudimo potovanje z vlakom do Trsta, letališča Trst in Vidma ter ponovno povežemo kraje in ljudi ob progi. Od leta 2011, ko so Madžarske železnice ukinile vlak »Venezia«, ki je povezoval Budimpešto z Zagrebom, Ljubljano in Benetkami, smo si prizadevali za ponovno povezavo z Italijo. Prvi pomemben korak smo naredili leta 2014, ko smo začeli z vožnjo do Opčin, prve čezmejne postaje v Italiji. V sodelovanju z Arrivo smo uvedli hitro avtobusno linijo Ljubljana – Trst, na kateri veljajo železniške vozovnice in je vključena v evropski železniški sistem voznih redov. Tretji korak je uvedba današnjih vlakovnih povezav. Letno prepeljemo  v Italijo okoli 10.000 potnikov, z novo povezavo bo ta številka še narasla.«

Ponovna uvedba vlak Ljubljana – Trst je plod sodelovanja med Slovenskimi železnicami in pokrajino Furlanija – Julijska krajina

Direktni vlak bo vozil dvakrat na dan v obe smeri. Jutranji z odhodom iz Ljubljane ob 5.57 bo peljal do Trsta ter naprej do letališča Trst (Ronke) in Vidma, popoldanski z odhodom iz Ljubljane ob 16.10 pa samo do Trsta. Povratek direktnega vlaka v Ljubljano je ob 9.01 iz Trsta in ob 17.54 iz Vidma. Vozni red je organiziran tako, da v Trstu omogoča dnevne povezave z regionalnimi vlaki do letališča Ronki, Vidma, Pordenona, Trevisa in do Trbiža v smeri Beljaka, ter povezave s hitrimi vlaki Freccarossa do Padove, Milana, Torina, Bologne, Firenc, Rima in nazaj.

Med Ljubljano in Trstom bo mogoče z vlakom prevažati tudi kolesa

Cena vozovnice je 8 evrov do Trsta, 11,60 evra do letališča Ronki in 15,20 evra do Vidma. Cena prevoza kolesa v mednarodnem prometu je 5 evrov. Več o novi ponudbi in vozni red vlakov tukaj.

Tekst in foto: Janez Platiše