Meni Zapri

Pri Marinku Rodici 8. Mednarodna trgatev turističnih novinarjev

Tridnevni dogodek – 8. Mednarodne trgatve turističnih novinarjev v organizaciji Turističnih novinarjev Slovenije je potekala s podporo ekološkega vinogradnika Marinka Rodice iz Trušk v slovenski Istri in Jane Tolja, svetovalke župana Mestne občine Koper. Trgatve se je razen slovenskih novinarjev udeležilo 9 tujih novinarjev iz Slovaške, Češke, Srbije, Hrvaške in Italije. Dogodek se je končal danes.

Tuji novinarji so si pred in po trgatvi ogledali tudi Koper

Trgatev sama je potekala pri ekološkemu vinogradniku Marinku Rodici in v vinogradu te družinske vinogradniške kmetije v vasi Truške pri Marezigah.

Trgatev je potekala v vinogradu vinarstva Rodica

Zaradi izjemno sončnih septembrskih dni se je sicer Marinko Rodica odločil, da bodo novinarji obirali grozdje le v dveh vrstah njegovega vinograda tik ob domačiji, ker bo drugod grozdje pustil na brajdah še nekaj dni. Smo pa novinarji vendarle nabrali toliko grozdja, da so nam lahko prikazali celoten postopek predelave grozdja od trganja do mošta.

Drago Bulc, predsednik TNS in Marinko Rodica, vinogradnik iz Trušk

V okviru mednarodnega trgatve je potekala še ena, prav posebna trgatev: 10. aprila 2015 smo pred vinsko kletjo Marinka Rodice člani našega društva TNS zasadili trto refoška, ki je letos prvič bogato obrodila in prvič smo «z naše trte«, kot jo radi imenujemo, trgali grozdje z nje.

8. Mednarodne trgatve turističnih novinarjev se je udeležila tudi Julija Jogan, vinska kraljica Slovenske Istre

Društvo turističnih novinarjev je ob tej priložnosti Marinku Rodici podelilo naziv častnega člana  društva za dolgoletno naklonjenost društvu in sodelovanje pri njegovih aktivnostih. Hkrati se je želelo društvo na ta način zahvaliti tudi njegovi družini – ženi Suzani in sinovom Maticu, Alešu in  Roku – za gostoljuben sprejem, ki smo ga vedno doživeli turistični novinarji pri vseh njenih članih.

Marinko Rodica je postal častni član Društva turističnih novinarjev Slovenije

Vzdušje na trgatvi so zelo popestrile Šavrinke, zapele so ne le pesmi slovenske Istre in s svojo opravo tujcem predstavili tudi tiste čase, ko so ženske iz slovenske Istre hodile v Trst, bodisi prodajat domače pridelke bodisi delat k tržaškim meščanskim družinam.

Šavrinke so zelo popestrile trgatev pri Rodici

Novinarji smo imeli priložnosti tudi spoznati, kako v slovenski Istri nabirajo tartufe, kako so cenjeni in kako je za njihovo iskanje potrebno izšolati pse. To sta prikazali Sara in njena psička Lisa.

Nabiranje tartufov sta prikazali Sara in njena psička Lisa.
Besedilo Cveta Potočnik, fotografije Jaka Jeraša