Meni Zapri

Trgatev pri Rodici, tradicija vinarske družine

Yulia Shmidt, portal www.interus.si, članek v ruščini, 1. oktober 2018 – Začele so se priprave na praznik mladega vina! Sam praznik bo kot vselej potekal novembra, zdaj pa se približuje konec prvega, zelo pomembnega koraka – trgatve.

Če si le ljubitelj vinogradništva, pomeni zate trgatev glasbo, praznik, dobro družbo in veliko lepih spominov do prihodnjega leta. Če pa je vino tvoje življenje in so tvoji »otroci« nekaj deset tisoč trt, vino pa je vsako leto boljše, bolj znano in zahtevno – to terja vse leto trdo delo. Trgatev je le kratek povzetek »grozdnega« leta in pokazatelj, kje si kot vinogradnik. In to dejanje je povezano z mnogimi različnimi čustvi: z veseljem  zaradi dobre letine, z grenkobo zaradi hude suše, z utrujenostjo zaradi napornega fizičnega dela.

Nekatere vinske kleti trgatev izpeljejo same brez pomoči, druge povabijo prostovoljce, da se jim pridružijo v tem pomembnem času. Ti ne potrebujejo predznanja ali opreme in tudi ne posebne fizične kondicije. Vse pripravi vinogradnik in trgačem na kraju samem pokaže kaj in kako je potrebno narediti.

O trgatvi lahko sicer poslušaš stokrat pripovedovati druge, bolje pa je, če jo sam vidiš. In še bolje je, če na trgatvi tudi sam sodeluješ. Kako poteka trgatev v Sloveniji, smo preverili pri vinogradniku Rodici.

Trgatev pri Rodici, tradicija vinarske družine