Meni Zapri

21. Mednarodno borzo golf turizma IGTM 2018 gosti Slovenija

Cveta Potočnik, 15. oktober 2018 – Mednarodna borza IGTM, največji poslovni dogodek leta Mednarodnega združenja organizatorjev potovanj za področje golfa (IAGTO), se začenja danes  v Ljubljani, spremljajoči golf turnir pa bo potekal tudi v Avstriji in na Hrvaškem. Prvič v zgodovini mednarodnega združenja bo turnih potekal v treh različnih državah. 120 udeležencev borze iz 29 držav pa Slovenijo in njena igrišča za golf spoznava na petdnevnih študijskih turah.

Strokovni dogodek, zaprt za javnost, organizira Reed Exhibitions, ki je med drugim tudi organizator poslovne turistične borze WTM v Londonu in mnogih drugih pomembnih turističnih sejmov po svetu. »V sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, Turizmom Ljubljana, večjimi hotelskimi ponudniki in slovenskimi golf igrišči ter podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo smo uspeli IGTM pripeljati v Slovenijo, potem ko je Združenje za golf turizem konec leta 2014 na IGTM že pridobilo naziv Undiscovered golf destination of the year 2015. Za Slovenijo je IGTM najbolj pomemben promocijski dogodek na področju golf turizma,« pravi Žiga Osterc, predsednik GIZ Golf Slovenije. Za organizacijo letošnje borze so vsi slovenski partnerji in partnerji iz regije zbrali približno 600.000 evrov.

Petra Stušek, Žiga Osterc, Maja Pak in Eva Štravs Podlogar na predstavitvi 21. Mednarodne borze golf turizma IGTM 2018 v Sloveniji

V mednarodno združenje IAGTO je vključenih 2743 organizatorjev potovanj za segment golfa, igrišč za golf, hotelov, letalskih družb, turističnih organizacij in medijev iz 105 držav, borzo organizira vsako leto v drugi državi, tokrat torej v Sloveniji. Borze se bo udeležilo 739 ponudnikov golf igrišč, resortov  in hotelov, 360 organizatorjev golf potovanj in 40 specializiranih medijev iz 60 držav. Golf turnih bo potekal na petih igriščih, na Diners Cubo golf igrišču Ljubljana, Golfu grad Otočec in igrišču Royal Bled v Sloveniji, Golf igrišču Velden v Avstriji in Golf igrišču Adriatic Kempinski na Hrvaškem.

Royal Bled odprt že leta 1937

Organizacijo IGTM v Sloveniji je podprlo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, tudi v skladu z novo strategijo, saj sodi golf med tiste turistične segmente, ki zagotavljajo višjo dodano vrednost in v katerih je mogoče doseči višje cene. Državna sekretarka Eva Štravs Podlogar dodaja: « Po vsem svetu so lepa golf igrišča, naša, ki se razprostirajo od Alpskih dolin, Panonskih ravnic, preko vinogradov, vse do izjemnega naravnega okolja Lipice, pa so nekaj posebnega. Imamo tudi že dolgo tradicijo, saj je bilo prvi igrišče – Royal Bled odprto že leta 1937. Imamo 16 igrišč za golf, ker nismo zimska destinacija za golf, bi igrišče za golf v Portorožu nedvomno zelo potrebovali.« Kot še pravi Štravsova lahko tudi igrišča za golf črpajo za razvoj infrastrukture kredite iz 160 milijonov velikega fonda preko SID banke.

Igralci golfa porabijo od 180 do 220 evrov na dan

Po besedah Maje Pak, direktorice STO in Petre Stušek, direktorice Turizma Ljubljana, golfisti v povprečju porabijo od 180 do 220 evrov na dan, v prvi vrsti jih zanimajo dobra igrišča, takoj zatem pa kulinarika, na tem področju pa jim Ljubljana in Slovenija lahko marsikaj ponudita. Slovenijo je lani obiskalo več kot 15.000 tujih igralcev golfa, porabili so nekaj manj kot 4 milijone evrov, ali za petino več kot leta 2015. Ob IGTM je Slovenska turistična organizacija v sodelovanju z GIZ Golf in slovenskimi golf igrišči izdala novo publikacijo s ponudbo golfa v Sloveniji.