Meni Zapri

Simpozij o sobivanju človeka in čebele v urbanem okolju

Cveta Potočnik, 17. november 2018 – V Ljubljani je danes potekal 2. Mednarodni urbanočebelarski simpozij v organizaciji Zavoda za kulturo in naravo Medtem in ob podpori Mestne občine Ljubljana in družbe BTC. Na njem so domači in tuji gosti spregovorili o pomenu, trendih in izzivih urbanega čebelarstva, pa tudi o tem, kako bodo urbane gastronomske in čebelarske vsebine vključene v aktivnosti v okviru naziva Evropska gastronomska regija , ki ga je Slovenija pridobila za leto 2021. O slednjem je na simpoziju govoril tudi dr. Janez Bogataj.

Udeležence sta uvodoma pozdravila Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije in Damjana Grobelšek, predstojnica Slovenske čebelarske akademije, simpozij pa sta povezovala Gorazd Trušnovec, urbani čebelar in soustanovitelj zavoda Medtem in Maruška Markovčič, višja svetovalka iz Odseka za razvoj podeželja Mestne občine Ljubljana.

Čebelja pot Ljubljana

Maruška Markovčič, iz Odseka za razvoj podeželja Mestne občine Ljubljana

Maruška Markovčič je predstavila novosti na področju urbanega čebelarstva v Ljubljani in projekta Čebelja pot Ljubljana, ki je pot zasnovala leta 2015 v okviru Zelene prestolnice Evrope 2016. Pot je zasnova na bogati tradiciji čebelarstva na območju današnje Ljubljane in dela petih čebelarskih društev, ki delujejo v Ljubljani.  Cilj čebelje poti je onesveščanje Ljubljančanov o pomenu čebel za naše preživetje, ohranjanje biodiverzitete in okolja, razvoj čebelarstva v urbanem jedru, razvoj novih produktov s predstavitvijo naravne in kulturne dediščine in razvoj novih urbanih čebelnjakov. Kot je povedal  Gorazd Trušnovec jim je slednje v sodelovanju s študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo to tudi že uspelo.

Čebelarstvo v urbanem okolju Ljubljane

Med novostmi Čebelarske poti Ljubljana je Markovčičeva napovedala postavitev velikega zaslona v ljubljanski Mestni hiši, na katerem bodo predstavili zgodovino slovenska čebelarstva in ljubljansko pot z vsemi 35 vključenimi čebelarji in različnimi inštitucijami ter podjetji, ki so povezani vanjo. Letos so v pot vključili 3 nove postaje, to je 4 panje na poslovni stavbi družbe A 1, urbani panj s kranjskimi sivkami na terasi poslovne stavbe SKB in Gostilno Pri Kolovratu, v kateri so začeli ponujati novo sladico iz medu, ki so jo skreirali skupaj z mladimi gostinci iz Srednje gostinske šole v Ljubljani.

Gostilna Pri Kolovratu ponuja novo sladico iz medu

Novost  na poti je tudi zasaditev sončnic ob celotni Ameriški aleji v BTC Cityju Ljubljana kot nadaljevanje sodelovanja te družbe pri Čebelji poti vse od leta 2014, ko so v okviru njihove Misije zeleno na travniku za Atlantisom postavili mestni čebelnjak s štirimi družinami kranjske sivke. Njihov projekt Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto je bil letos uvrščen v Urban Nature Atlas, zbirko naravnih rešitev v evropskih mestih

Ljubljansko urbano čebelarstvo je predstavljeno tudi na razstavi Kjer so čebele doma v Slovenskem etnografskem muzeju. Čebelja pot in aktivnosti na njej so prepoznane tudi v mednarodnem merilu, je povedala Markovčičeva. V letu 2017 je Čebelja pot prejela evropsko nagrado – URBACT Good practice award. Kot vodilni partner se je MOL nato prijavil na razpis za prenos dobrih praks BeePathNet in tudi bili izbrani v  skupino 25 potrjenih prenosov dobrih praks, dobre prakse Čebelje poti bodo tako prenesli v pet evropskih mest.

Urbano čebelarstvo v Berlinu

Kot je povedal Olaf Schwerdtfeger, predsednik Čebelarskega društva Berlin-Tempelhof, ki deluje v tem južnem predelu Berlina s približno 180.000 prebivalci, ima društvo 90 članov, vsi so ljubiteljski čebelarji, skrbijo pa za  nekaj manj kot 340 čebeljih družin.

Olaf Schwerdtfeger in Gorazd Trušnovec

Na celotnem območju dežele Brandenburg pa je približno 2500 čebelarjev, ki imajo 22.000  čebeljih družin. V samem Berlinu je 16 čebelarskih društev z približno 1000 člani, skrbijo pa za več kot 5.000 družin. Čebelnjake imajo tako na vrtovih (v Berlinu je veliko tako imenovani kolonij vrtov), kot na terasah, strehah in celo balkonih. Kot je dejal Schwerdtfeger število ljubiteljskih čebelarjev na območju Berlina izjemno hitro raste, zato v društvu v prvi vrsti skrbijo za izobraževanje novih čebelarjev.