Meni Zapri

Slovenija dobila prvi mednarodni gastronomski vodnik Gault & Millau

Slovenija je dobila prvi neodvisni gastronomski vodnik Gault & Millau v slovenskem in angleškem jeziku, podeljene so tudi prve kuharske kape in priznanja tistim, ki na področju gastronomije naše dežele najbolj izstopajo. Za prihod tega globalno prepoznavnega in uglednega vodnika v Slovenijo je zaslužna Mira Šemić,  pri projektu pa od vsega začetka sodeluje Slovenska turistična organizacija.

Na predstavitvi je Mira Šemić izpostavila velik pomen vodnika za slovensko gastronomijo, saj po njenih besedah pomeni poklon slovenski hrani in slovenskemu vinu in da Slovenija s tem vodnikom dobila rumeni potni list za svet gastronomije.

V slovenijo je vodnik Gault Milliau pripeljala Mira Šemić

Celoten projekt je potekal ob podpori Slovenske turistične organizacije, ki je v zadnjem času naredila velike korake na področju razvoja in intenzivne promocije gastronomije, tako s podporo mednarodnih priznanih slovenskih vrhunskih kuharskih mojstrov z Ano Roš na čelu, kot z razvojem kulinaričnih festivalov in nedavno razglasitvijo Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. Gastronomija bo tudi dvoletna trženjska tema Slovenske turistične organizacije 2020-2021, ki bo nasledila temo kulture.

Predstavitev vodnika Gault & Millau v Unionski dvorani                

Gault & Millau je eden od treh najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije. V zadnjih osmih mesecih so anonimni inšpektorji prečesali Slovenijo in neodvisno ocenili kar 130 restavracij, 50 priljubljenih zbirališč (t.i. pop up places), 50 vrhunskih vinskih kleti in 15 malih pivovarn.

Vodnik Gault & Millau je prepoznan po kuharskih kapah, ki jih dodeljuje restavracijam. Restavracije, ki izpolnjujejo kriterije Gault & Millau, lahko pridobijo od ene do pet kuharskih kapin so uvrščene v vodnik. Način ocenjevanja je standardiziran za vse države enako. Restavracije ocenjuje tudi s točkami, najvišja mogoča ocena je 20. Najvišjo mogočo oceno dobijo le redki, v slovenski izdaji vodnika je bila najvišja ocena 17,5.

Oceno 17,5 sta dobili dve restavraciji, Hiša Franko v Kobaridu in Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono, ki so jima prisodili tudi štiri kape, prav tako so štiri kape, a pol točke manj dobile še štiri restavracije – Hiša Denk, Ošterija Debeluh, Mak in Strelec.

Dada Jerovšek, lastnica Kaval Group in Igor Jagodic, kuhar leta iz Restavracije Strelec

Za kuharja leta so razglasili Igorja Jagodica iz restavracije Strelec, za kuharico tradicije Meto Repovž iz gostilne Repovž, kuhar prihodnosti je postal David Vračko iz restavracije Mak, naziv mladi talent je pripadel Mojmiru Marku Šiftarju iz restavracije Evergreen, za prispevek k razvoju slovenske kulinarike so nagradili Janeza Bratovža iz restavracije JB, za najboljšega natakarja so razglasili Matica Šubica iz restavracije Maxim, za najboljše “pop” zbirališče pa Odprto kuhno.

Vir: STO, Kaval Group, foto: Peter Irman