Meni Zapri

70-letnica smučišča Kranjska Gora

V Kranjski Gori so včeraj obeležili 70-letnico postavitve prve žičnice na progi Preseka, ki je bila tudi  prva umetno narejena proga za smučanje.  Prvo žičnico so torej postavili 29. novembra 1948.

Danes se kranjskogorska smučišča raztezajo na 125 hektarih, približno 30 km je smučarskih prog, na njih pa je trinajst vlečnic in šest sedežnic. Približno 85 ha prog umetno zasnežujejo. V nekaj letih bodo morda le uspeli zgraditi tudi žičnico na vrh Vitranca.

Tako so nekoč v Kranjski Gori pripravljali smuči

Veliko žičnic je bilo sicer v Kranjski gori zgrajenih v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je  Kranjska Gora dobila tudi osvetljeno smučarsko progo in prvi teptalec snega. V začetku osemdesetih let so začeli smučišča umetno zasneževati, obsežen sistem so postavili leta 1998 in danes ima smučišče Kranjska Gora največ zasneževalnih naprav med vsemi slovenskimi smučišči. RTC Kranjska gora je bila uspešna pri pridobivanju evropskih sredstev in je tako lahko na začetku novega tisočletja začela prenavljati sedežnici, postavili so sedežnico Dolenčev Rut in štirisedežnico Podkoren, pa uredili novo poletno sankaško progo, zatem postavili štirisedežnico Vitranc 1, ki je zamenjala staro enosedežnico in  uredili snežni park. Za letošnjo zimsko sezono, ki se začenja jutri, so za posodobitev smučišča namenili 1,2 milijona evrov.

Podelitev zahvale Klavdiji Gomboc na prireditve ob 70- letnici prve žičnice v Kranjski Gori

Fotografije: Drago Bulc