Duša Podbevšek Bedrač, 11. december 2018 – “Pri nas v Kvarnerju so v vrhunski gastronomski ponudbi jedi iz polenovke – bakalarja v predbožičnem času obvezne. To so jedi iz ribe, ki ne živi v Jadranskem morju, temveč v severnih morjih, ki jih posušene uvažamo. In iz polenovk znajo naši priznani gostinci pripraviti številne okusne jedi”, je na predstavitvi Dnevov bakalaja, ki potekajo na otoku Krku, posebej poudarila Renata Vincek, vodja projektov v Turistični skupnosti Kvarner (TSK).
Da se je TSK predstavila z gastronomsko ponudbo v Ljubljani, ni naključje, saj so prav Slovenci med najbolj množičnimi turisti na tem kvarnerskem otoku. Sploh je Kvarner regija z največjo koncentracijo vrhunskih restavracij na majhnem prostoru, ki že več let tvorijo vrh hrvaške gurmanske scene. Najboljše restavracije so združene pod oznako Kvarner Gourment & Kvarner Food, z njo se ponaša kar 80 gostincev.
Med restavracijami z oznako Kvarner Gourment & Kvarner Foodje tudi znamenita in med Slovenci še posebej priljubljena restavracija Rivica v Njivicah na Krku na čelu s chefom Draženom Lesico. “Že tri desetletja vsak december v naši restavraciji prirejamo Dneve bakalarja, ko gostom nudimo bogat izbor domiselnih jedi s polenovko. Iz polenovke skuhamo tudi okusne juhe, od mineštre do polenvke z bučo. Ali so navdušeni tudi slovenski gostje? Zelo in kar ponosen sem, ko me povprašajo za ta ali oni recept”, pravi lastnik Rivice Dražen Lesica. In doda, da je zgodba o “Rivici” zgodba družinske predanosti gostinstvu, gostoljubnosti, strasti, trdem delu in vzdržljivosti.
Fotografije: Duša Podbevšek Bedrač