Meni Zapri

Mednarodna potovanja Evropejcev so se povečala za pet odstotkov

Španiji v letošnjem letu ni uspelo obdržati tako hitre rasti števila tujih turistov kot pretekla leta, medtem ko je Turčijo znova obiskalo več turistov. Tudi iz Grčije poročajo o povečanju števila tujih gostov. Potem ko se je v zadnjih nekaj letih zmanjševalo število udeležencev turističnih tur, se te znova priljubljene med evropskimi turisti. V celoti se je število mednarodnih potovanj Evropejcev v prvih osmih mesecih leta povečalo za pet odstotkov. Tudi obeti za leto 2019 so dobri, kažejo rezultati ankete Svetovni monitor potovanj (World Travel Monitor), ki jo je izvedel inštitut IPK International po naročilu ITB Berlin.

Madrid, foto: C. Potočnik

Upočasnjena rast mednarodnih potovanj Evropejcev

Na globalni ravni je bilo leto 2017 rekordno za turistični promet, k čemur je veliko prispevala tudi Evropa. Vendar pa v prvih osmih mesecih letošnjega leta ti rezultati niso bili preseženi. Čeprav se je število mednarodnih potovanj Evropejcev povečalo za pet odstotkov, je to manj kot v letu 2017, ko je rast znašala sedem odstotkov. »Višje cene goriva in letalskih vozovnic so upočasnili rast v Evropi, čeprav je trend rasti še vedno nedvomno pozitiven,« pravi Rolf Freitag, direktor IPK International.

Stari mestni trg v Varšavi, foto: Filip Kwiatkowski

Poljska je bila največji emitivni trg za mednarodna potovanja, v primerjavi z letom prej so se ta povečala za deset odstotkov. Tudi Švedi in Rusi so v tujino potovali več, pa tudi italijanski, nemški in avstrijski trg so imeli solidno rast. Po podatkih ankete Svetovni monitor potovanj, ki zajema 90 odstotkov globalnega mednarodnega turističnega prometa, so številke za Švico, Dansko in Veliko Britanijo pod povprečjem. Znova se je najbolj povečalo število potovanj Evropejcev znotraj Evrope in sicer za šest odstotkov. Število potovanj na druge celine se je povečalo, v Azijo za tri odstotke, v Ameriko za odstotek, v Mehiko pa za štiri odstotke.

Turčija znova bolj priljubljena, medtem ko Španija stagnira

Med evropskimi turističnimi cilji je izrazit zmagovalec Turčija s tridesetimi odstotki več tujih turistov kot v prvih osmih mesecih leta 2017, dobro turistično leto je imela tudi Grčija, ki jo je obiskalo 19 odstotkov več tujih turistov. V osmih mesecih leta se je nasprotno število obiskovalcev v Velike Britaniji zmanjšalo za tri odstotke, Španijo pa je obiskovalo približno isto število turistov kot leto prej.

Carigrad, foto: C. Potočnik

Evropejski so znova odkrili turistične ture in trošili več

Med Evropejci se je letos povečalo zanimanje za turistične ture za pet odstotkov, v prvih osmih mesecih so bile vselej priljubljene počitnice ob morju znova med segmenti z visoko rastjo, osemodstotna rast tega segmenta potovanj je bila precej nad povprečjem. Obiski mest so imeli sicer pozitivno rast, to je šest odstotkov, vendar se njihovo število ni povečalo za toliko odstotkov kot v preteklih letih, ko je rast dosegala dvomestne številke. Vsa počitniška potovanja so se povečala za šest odstotkov. Nasprotno je število poslovnih potovanj stagniralo, klasična poslovna potovanja so se zmanjšala za pet odstotkov, medtem ko so se tista v MICE segmentu povečala za tri. V prvih osmih mesecih leta se je zaradi večje potrošnje in daljšega bivanja prihodek od evropskih turistov v celoti povečal za osem odstotkov.

Moskovski Kremelj, foto: C. Potočnik

Obeti za leto 2019 so dobri

IPK International za leto 2019 napoveduje povečanje mednarodnih potovanj Evropejcev za pet odstotkov, zlasti naj bi se občutno povečalo število potovanj Rusov in sicer za sedem odstotkov. Tudi emitivni trgi Danske, Francije, Švice, Španije in Belgije kažejo dobro, največji evropski emitivni trg Nemčije pa naj bi dosegel leta 2019 štiriodstotno rast.