Meni Zapri

V Nemčiji se je tudi jeseni nadaljeval dober poletni turistični obisk

V Nemčiji po zelo dobri poletni sezoni tudi v lanskem oktobru beležijo zelo dobre rezultate v receptivnem turizmu. Po predhodnih podatkih državnega statističnega urada je bilo samo v oktobru v prenočitvenih zmogljivostih z več kot desetimi posteljami ustvarjenih 7,5 milijona prenočitev tujih gostov, kar je za šest odstotkov več kot oktobra leta 2017. Število prenočitev tujih turistov pa se je v obdobju od januarja do oktobra lanskega leta povečalo za pet odstotkov na 75,7 milijona.

Po besedah Petre Hedorfer, predsednice upravnega odbora Nemške turistične organizacija (DZT) se je nemški receptivni turizem tudi v letu 2018 razvijal zelo dinamično, saj je bila v oktobru dosežena trikrat večja rast kot oktobra predhodnega leta, s tem pa je receptivni turizem vpliva tudi na skupno rast prenočitev.

Število prenočitev slovenskih gostov se je od januarja do oktobra lanskega leta v primerjavi z istim obdobjem leta 2017 povečalo za 23,4 odstotka.

Stoletnica umetniške šole Bauhaus

V Berlinu še do 24. januarja poteka otvoritveni festival ob stoti obletnici umetniške šole Bauhaus, ki jo je v  Weimarju ustanovil Walter Gropius. Ta obletnica bo letos tudi osrednja tema Nemške turistične organizacije v promociji.

Bauhaus Dessau, foto: Fundacija Bauhaus, Yvonne Tenschert

Pripravili so različne digitalne projekte, med drugim raznoliko Bauhausovo dediščino v oblikovanju, arhitekturi, umetnosti in obrti predstavljajo v animiranem filmu, ki hkrati prikazuje najpomembnejša mesta, v katerih je šola delovala, to so predvsem Weimar, Desssau in Berlin.  V okviru posebnega turističnega programa Grand Tour of Modernism so pripravili ogled približno sto izstopajočih stavb iz obdobja modernizma v različnih nemških mestih. Obiskati jih bo mogoče bodisi z vlakom, avtom ali kolesom.

Prvič februarja v Rotterdamu in zatem na izbranih trgih bo DZT predstavljala Tiny(Bau)haus, majhno hišico izdelano s pomočjo 3D tiskalnika iz recikliranih materialov, v kateri bodo obiskovalci na interaktiven način spoznavali Bauhasovo ustvarjalnost in kje v Nemčiji si je mogoče ogledati stavbe, ki so bili zgrajene po načelih Bauhausa.