Meni Zapri

Jutri se začenja sejem Alpe-Adria

Jutri se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani začenja jubilejni 30. Sejem Alpe-Adria, uradno ga bo odprla državna sekretarka za turizem Eva Štravs Podlogar. Na sejmu bo sodelovalo več kot 330 turističnih ponudnikov iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Italije, Avstrije, Madžarske, Češke republike in Nepala.

Prvi dan bodo na slovesnem odprtju podelili nagrado Jakob, ki jo Gospodarsko razstavišče podeljuje za odličnost in kakovost v turizmu, letos jo prejme podjetje Fonda.si za projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda. Po uradnem odprtju bo ob 13. uri pogovor z Evo Štravs Podlogar o uspehih in izzivih slovenskega turizma, vodil ga bo predsednik Društva turističnih novinarjev Drago Bulc.

Pester spremljevalni program

Dogajanje na razstavnih prostorih bo tudi sicer vse sejemske dni spremljalo bogato dogajanje, od strokovnih posvetov do predstavitev destinacij idr. Hkrati bo v organizaciji Primorskega sejma potekal Sejem okusov GASTexpo.

Slovenska turistična organizacija bo letos na razstavnem prostoru I feel Slovenia predsavila sedem Evropskih destinacij odličnosti, Turistična zveza Slovenije bo v Ljubljano pripeljala več kot 160 lokalnih skupnosti in društev, na sejmu pa bodo sodelovali tudi Turizem Ljubljana, Planinska zveza Slovenije, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ ter drugi ponudniki kolesarjenja, Združenje slovenskih turističnih kmetij, predstavniki slovenskega zamejstva, ribiških organizacij, ponudniki kamping in karavaning opreme ter številni drugi.

Novost letošnjega sejma je segment kampinga in karavaninga, saj je avtodomarski turizem v Sloveniji čedalje bolj priljubljen, registriranih avtodomov pa je že preko pet tisoč. V Stekleni dvorani bodo na ogled avtodomi in počitniške prikolice znamk Adria in Sun Living in nekaterih drugih proizvajalcev, ob 14. uri pa potekala okrogla miza z naslov “Slovenija – avtodomarjem prijazna dežela”.

Ob 15. uri bo v dvorani Povodni mož 1 potekala okrogla miza na temo »Je Slovenija gastronomska destinacija?«. Na njej bodo sodelovali mag. Maja Pak (direktorica STO), Eva Štravs Podlogar (državna sekretarka MGRT), mag. Petra Stušek (direktorica Turizma Ljubljana), dr. Janez Bogataj (profesor etnologije, avtor številnih knjig), Luka Košir (Gostišče Grič, ambasador Evropske gastronomske regije 2021), in mag. Niko Slavnič (predavatelj, direktor in pobudnik izbora The Slovenia Restaurant Awards). Okroglo mizo bo povezovala Marjana Grčman.

V četrtek bosta v okviru spremljevalnega programa med drugim Posvet o pomenu planinske infrastrukture za turizem in Interaktivna delavnica 5-zvezdičnih doživetij. V petek bo Slovenska turistična organizacija predstavila nov poziv za vključitev v zeleno shemo slovenskega turizma in pridobitev znaka Slovenia Green in organizirala delavnico o razvoju turističnih produktov z družbenim učinkom, ki med drugim omogočajo vključevanje turistov v razvoj in doživljanje inovativnih turističnih doživetij.