Meni Zapri

Vabilo restavracijam in šolam za sodelovanje v akciji Goût de / Good France

Vera Simončič, 29. januar 2019 – V rezidenci Florence Ferrari, francoske  veleposlanice v Sloveniji, smo povabljeni novinarji uživali v izbranih jedeh francoske kulinarike chefa Ivana Jacoba Čižmana. Ob kosilu je potekal sproščen klepet na temo akcije Goût de / Good France, pa tudi kulinarike in vin v Sloveniji. V akciji lahko sodelujejo tudi slovenske restavracije in gostinske šole. Prijavo na spletni strani www.goodfrance.com lahko restavracije in šole oddajo najkasneje do 15. februarja 2019.

Promocija francoske kulinarike

Po vpisu francoskega gastronomskega obroka na Unescov seznam svetovne nematerialne dediščine, je Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodni razvoj Francije dalo pobudo za velik kulinarični projekt Goût de / Good France. Goût de / Good France je mednarodno zasnovan kulinarični dogodek, katerega namen je povezati številne kuharske mojstre po svetu, ki na isti dan, 21. marca, pripravijo francosko večerjo, v poklon francoski kuhinji, njeni tradiciji in vrednotam, ki jih predstavlja. Lani je v projektu na svetovni ravni sodelovalo več kot 3500 restavracij iz 152 držav. Med njimi je bilo tudi 11 restavracij ter gostinskih in turističnih šol iz Slovenije. Tokrat bo poseben poudarek namenjen odgovornemu odnosu do okolja v kulinariki.

Glavna jed

Kako sodelovati?

Restavracija ali šola, ki želi sodelovati v kulinaričnem dogodku Goût de / Good France, mora na dan dogodka, 21. marca 2019, svojim gostom ponuditi večerjo, ki se navdihuje v francoski kulinariki. Restavracije ali šole lahko dogodek Goût de / Good France organizirajo več dni zapored in ne le  21. marca 2019.

Za sodelovanje v tej pobudi je potrebno oddati brezplačno prijavo na spletni strani www.goodfrance.com. Ob prijavi je potrebno izpolniti vpisni obrazec ter prijaviti jedilnik, ki ga bo restavracija ali šola ponudila svojim gostom 21. marca 2019. Prijavo na spletni strani www.goodfrance.com lahko restavracije in šole oddajo najkasneje do 15. februarja 2019. Konec februarja 2019  bo na spletni strani www.goodfrance.com objavljen seznam sodelujočih restavracij in šol iz Slovenije in drugih držav.

Predjed

Navodila, ki jih je potrebno upoštevati pri pripravi jedilnika Goût de / Good France

Pri izbiri jedilnika Goût de / Good France imajo kuharski mojstri proste roke. Pomembno je le, da se recepti predlaganih jedi navdihujejo v francoski kulinariki. Uporabljene sestavine naj bodo sveže, sezonske in lokalno pridelane. Pri izbiri naj kuharske mojstre vodi skrb za okolje in inovativen pristop pri prepletanju slovenske in francosko kulinarike.

Predlagan jedilnik mora slediti naslednjemu zaporedju:

  • Predjed
  • Glavna jed
  • Izbor sirov
  • Sladica (*)

Z vinsko spremljavo francoskih vin in šampanjcev.

*V primeru, da restavracija ne more zagotoviti kakovostnega izbora sirov, lahko ponudi dve različni sladici.

Kuharski mojstri naj pri pripravi jedi uporabljajo manj maščob, manj sladkorja in soli ter veliko zelenjave in žit. Poudarek naj bo na  »dobri hrani«. Predlagani jedilnik, ki bo objavljen na spletni strani www.goodfrance.com, bo predhodno proučila mednarodna žirija v Parizu. Ceno menija določi restavracija sama. Priporočeno je, da se 5 % od prodanih menijev nameni eni od lokalnih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju ohranjanja zdravja in okolja.

Sladica

Osrednja tema Goût de / Good France 2019

Osrednja tema kulinaričnega dogodka Goût de / Good France 2019 bo namenjena trajnostnemu razvoju v gastronomiji, ki je okolju prijazna ter prizadevanjem kuharskih mojstrov pri skrbi za ohranjanje planeta.

Za dodatne informacije v zvezi s projektom Goût de / Good France se lahko obrnete na: Polona Gabrovšek, tiskovna predstavnica:  polona.gabrovsek@diplomatie.gouv.fr

Objavam o Goût de / Good France lahko sledite na :

Spletna stran: www.si.ambafrance.org, Facebook profil: France.Slovenie, Twitter: @FranceSlovenie