Meni Zapri

Jubilejni 30. sejem Alpe-Adria odprl vrata

Cveta Potočnik, 30. januar 2019 – Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka za turizem je danes na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprla jubilejni 30. Sejem Alpe-Adria, o vsebinskih poudarkih sejma je spregovoril direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl, o pomenu sejma za Ljubljano pa je spregovorila podžupanja MOL Tjaša Ficko.

Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, foto: Cveta Potočnik
Tjaša Ficko, podžupanja MOL: “Sejem Alpe-Adria in Ljubljana sta se v 12 letih, odkar ju spremljam, zelo spremenila. v Ljubljani smo na točki razvoja turizma, ko ga moramo predvsem pravilno upravljati.” Foto: Cveta Potočnik

Slovenski turizem potrebuje dobro upravljanje

Eva Štravs Podlogar je v svojem nagovoru je dejala, da v zadnjem obdobju slovenski turizem nedvomno dosega dobre rezultate, da pa je panoga že dosegla razvoj, ki ga je potrebno dobro strateško usmerjati in pridobivati goste vse leto, ne le v poletnih mesecih. V zadnjih letih je za namestitvene zmogljivosti značilno, da je Slovenija dobila tudi veliko majhnih hotelov, glampingov, campov in ponudnikov stanovanj in sob, področje, ki prav tako potrebuje ustrezno upravljanje. Zlasti v občinah z novimi župani se zdaj marsikje odločajo za svoje strategije turističnega razvoja in prav bi bilo, je dejala Podlogarjeva, da bi z njimi sledili usmeritvam iz nacionalne strategije.

Na področju promocije, za katero je bilo zadnja leta vendarle namenjenega več denarja, se bo do leta 2021 zvrstilo kar nekaj dogodkov, ki jih kaže kar najbolje izkoristiti za večjo prepoznavnost Slovenije. Kot je dejala Podlogarjeva, gre pri tem tako za različna svetovna prvenstva, partnerstvo na knjižnem sejmu v Frankfurtu, Evropsko gastronomsko regijo, kot tudi za predsedovanje Slovenije Evropski uniji v drugi polovici leta 2021.

Nagrada Jakob Ireni Fonda

»Produkt, kot ga razvija Irena Fonda v ribogojnici Fonda je tisto pravo, kar lahko ponese ime Slovenije v svet,« je še dejala Podlogarjeva tik za tem, ko je Irena Fonda iz njenih rok in rok Maje Pak, direktorice Slovenske turistične organizacije prejela nagrado Jakob za projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda.

Irena Fonda je letošnja dobitnica nagrade Jakob, foto: Cveta Potočnik

Pomanjkanje kadrov resen problem slovenskega turizma

Po uradnem odprtju je sledil pogovor z Evo Štravs Podlogar o uspehih in izzivih slovenskega turizma, ki ga je vodil Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije.  Enega največjih izzivov slovenskega turizma zdaj predstavlja pomanjkanje kadra, za reševanje katerega za zdaj še nihče ni našel pravega recepta, zadeva pa tako delodajalce kot morda preslabo prilagojen sistem izobraževanja.

Pogovor o aktualnih problemih turizma, foto: Cveta Potočnik

Na vprašanje, kako reševati probleme žičničarjev, pa je Podlogarjeva odgovorila, da gre pri žičnicah za problem razdrobljenega lastništva in pomanjkanje investicij. Novi turistični zakon je žičnice opredelil kot turistično infrastrukturo, tako da je možno na tej osnovi pridobiti nekaj sredstev, da pa je rešitev zlasti zgledovanje po izkušnjah iz tujih zimsko-športnih krajev, kjer intenzivno razvijajo tudi ponudbe za druge letne čase in celi kraji ali območja že dolgo skupaj vlagajo v razvoj.

Potovanja z avtodomi imajo prihodnost

Novost letošnjega sejma je segment kampinga in karavaninga, saj je avtodomarski turizem v Sloveniji čedalje bolj priljubljen in danes je potekala tudi okrogla miza z naslov “Slovenija – avtodomarjem prijazna dežela”.

Okrogla miza “Slovenija, avtodomarjem prijazna dežela”, foto: Cveta Potočnik

Dušan Skerbiš, vodja projekta Mreže postajališč za avtodome po Sloveniji je uvodoma dejal, da so po petih letih delovanja mreže nedvomno vidni rezultati, mreža je prepoznavna v Evropi, njeni člani nastopajo na številnih sejmih, sodeluje pa tako s campi, občinami, Slovensko turistično organizacijo kot s proizvajalci. Da so vsa območja Slovenije primerna za postavitev postajališč za avtodome, je še dejal Skerbiš in še, da ta segment turizma nedvomno ima prihodnost.

Je Slovenija gastronomska regija?

Na okrogli mizi na to temo je Niko Slavnič, pobudnik izbora The Slovenia Restaurant Awards, povedal, da se je že začelo letošnje tekmovanje za te nagrade na področju gastronomije. V širši izbor, ki ga je pripravila strokovna komisija, je leto uvrščenih 201 restavracij.

Okrogla miza na temo “Je Slovenija gastronomska regija?”, foto: Cveta Potočnik

Sejem je priložnost za druženje

Sejem je tudi priložnost za druženje in izmenjavo mnenj – med politiki na nacionalni in občinski ravni ter turističnimi novinarji: Cveta Potočnik, Duša Podbevšek Bedrač, Peter Misje, Eva Štravs Podlogar, Franci Potočnik in Drago Bulc. foto: Janez Platiše