Meni Zapri

Na Prešernov smenj so se zgrnili obiskovalci

Cveta Potočnik, 8. februar 2019 – Že kmalu po odprtju danes dopoldne je bilo staro mestno jedro Kranja polno ljudi, obiskovalcev Prešernovega smenja. V preteklih letih so našteli na tej prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku približno 20.000 obiskovalcev in po gneči ulicah in trgih sodeč, jih je bilo tudi letos verjetno toliko.

V staro mestno jedro Kranja so se že dopoldne zgrnili številni obiskovalci, foto: C. Potočnik

Na več odrih je bilo moč prisluhniti pevskim zborom in recitacijam, si ogledati nastope folklornih skupin ali igrane prizore iz Prešernovega življenja in njegovih pesmi Povodni mož, Primičeva Julija in Langus.

Uprizoritev Povodnega moža, foto: C. Potočnik

Potekal je festival lajnarjev, mojster Janez je na poseben papir in na način, kot so tiskali v času življenja Franceta Prešerna, obiskovalcem natisnil Prešernovo Zdravljico.

Na Prešernovem smenju je potekal tudi festival lajnarjev, foto: C. Potočnik
Mojster Janez je natisnil veliko Zdravljic, foto: C. Potočnik

Številni so vstopili v Gorenjski muzej, grad Khislstein, pa  v Galerijo Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost ali si skušali ogledati Prešernovo gledališče Kranj, pa je bila pred vhodom tako dolga vrsta, da vse niso mogli vanj. Tudi v kulturni četrti Kranja  in Layerjevi hiše je bilo živahno, prav tako v Prešernovi hiši, kjer se je bilo med drugim mogoče udeležiti vodenja po razstavi Dr. France Prešeren – življenje in delo.

Koncert citraric v Gorenjskem muzeju, foto: C. Potočnik

Na ulicah in trgih starega mestnega jedra so bile postavljene stojnice z najrazličnejšimi izdelki, od lokalnih pridelkov do izdelkov domače in umetnostne obrti.

Prikaz kovaške obrti, foto: C. Potočnik

Res vsebinsko bogat s kulturnimi in drugimi dogodki je bil tudi letošnji Prešernov smenj, ki je že dopoldne v Kranj privabil približno 13.000 obiskovalcev. Tako kot vsako leto so ga organizirali ob slovenskem kulturnem prazniku.

Mestni glasnik v spremstvu kranjske garde, foto: C. Potočnik