Meni Zapri

Slovenija bo marca gostila Evropski simpozij hrane

Cveta Potočnik – Evropski simpozij hrane – European Food Summit, ki bo potekal med 16. in 19. marcem letos v Sloveniji, bo gostil največja svetovna kuharska imena in velike ume s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta , ki  bodo s svojimi zgodbami navdih in spodbuda k naprednemu razmišljanju in delovanju za boljšo in trajnostno prihodnost. V partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana se bodo v štirih dneh zvrstili številni dogodki, med njimi strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinja, kulinarični sprehod z ljubljanskimi kuharskimi mojstri po kulturnih hramih in znamenitostih, predpremiera najbolj kulinarične tržnice, nepozabna doživljajska večerja v čarobnem ambientu, smučarska tekma na Krvavcu in še veliko več.

Slovenija je v gastronomiji v zadnjih letih naredila velike korake in tako postaja čedalje bolj zanimiva in prepoznavna v svetu vrhunskih kulinaričnih in vinskih doživetij. Gastronomija je ena izmed ključnih turističnih produktov sodobne turistične strategije, ki pomembno pripomore k uresničevanju cilja – ustvarjanje višje dodane vrednosti.

Najpomembnejši gastronomski dogodek pri nas, European Food Summit, ki je zadnja leta potekal pod imenom Gourmet Cup Ljubljana, je hitro prerasel svoje okvire, danes pa je zavezan k poslanstvu postati najpomembnejši evropski kulinarični dogodek in edinstveni temelj, ki soustvarja trajnostno prihodnost Evrope. Z lastno gastronomsko identiteto ustvarja promocijo Slovenije kot pomembne gastronomske regije in Ljubljane kot kulinarične prestolnice.

»Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije, saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču. European Food Summit ob uglednih mednarodnih gastronomskih strokovnjakih in kuharskih mojstrih gosti tudi vrhunske slovenske šefe z Ano Roš na čelu ter pomembno pripomore k uveljavljanju naše dežele kot destinacije za petzvezdična kulinarična doživetja. Zato Slovenska turistična organizacija skupaj s Turizmom Ljubljana in drugimi ključnimi partnerji s ponosom pristopa k projektu, katerega osrednji cilj je postati najpomembnejši evropski dogodek na področju gastronomije in hkrati uresničevati trajnostno zavezo slovenskega turizma. Uspehi, kot so uvrstitve naših kuharskih mojstrov in restavracij na različne lestvice, v združenja in najbolj referenčne medije, prihod vodnika Gault&Millau, pridobitev naslova evropska gastronomska regija 2021 in ne nazadnje dogodki, kakršen je European Food Summit, pripomorejo k razvoju in promociji Slovenije kot dežele edinstvenih doživetij, ki ima kaj ponuditi tudi zahtevnemu gostu. Gastronomija je bistven in komplementaren del vsake turistične ponudbe, za katero se moramo truditi, da bo še bolj avtentična, posebna, butična. In prav gastronomija ponuja veliko možnosti in izzivov za inovativne, individualizirane produkte, ki nas bodo razlikovali od drugih destinacij,« pravi Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Vrhunska kulinarika Ane Roš, foto: Dean Dubokovič, STO

Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, dodaja: »Gastronomija je čedalje pogostejši motiv za prihod obiskovalcev, Ljubljana in celotna Slovenija pa imata na tem področju veliko ponuditi. Pri European Food Summitu želimo kulinariko vplesti v nepozabna unikatna doživetja ter jih obogatiti še s strokovnimi predavanji in možnostjo izmenjave mnenj na najvišji ravni. Ob zavedanju, da je gastronomija del kulture, smo s kulinaričnim sprehodom po Ljubljani poskrbeli za preplet vrhunske kulinarike in kulture. V Ljubljani spodbujamo tovrstne dogodke, ki so privlačni za domačo in tujo javnost ter potekajo v turistično manj obiskanih mesecih.«

Začelo se bo z Odprto kuhno v Križankah in na Trgu francoske revolucije

Dogodek European Food Summit bo v soboto, 16. marca, v sodelovanju s partnerjem Turizmom Ljubljana in blagovno znamko Gourmet Ljubljana odprla predpremiera Odprte kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice na sončni strani Alp. Odprta kuhna bo slab teden pred začetkom rednega delovanja na Pogačarjevem trgu ob tej priložnosti potekala v preddverju ljubljanskih Križank in na Trgu francoske revolucije, kjer bo obiskovalcem ponudila izbrane jedi s poudarkom na ponudbi slovenskih gostiln in restavracij ter imenitna slovenska vina, džine in kraft piva.

Vrhunska kulinarika Ane Roš, foto: Dean Dubokovič, STO

Ljubitelji vrhunskih okusov se bodo lahko na kulinaričnem sprehodu Gourmet Ljubljana Crawl prepustili navdihujočim jedem ljubljanskih chefov, med njimi so Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Janez Bratovž (JB Restavracija), Jakob Pintar (TaBar), Jorg Zupan (Atelje), Mojmir Šiftar (Evergreen) in Peter Kovač (Maxim). Svoje kreativne mojstrovine bodo razgalili v kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane ter jih tako spremenili v prave priložnostne, pop-up kulinarične postojanke.

Na Krvavcu bo Gourmet na snegu

V nedeljo, 17. marca, bo osrednje prizorišče dogajanja na Krvavcu, kjer bodo goste smučišča na dogodku Gourmet na snegu razvajali vrhunski slovenski in tuji kuharski mojstri. Odličnim jedem bodo družbo delale izbrane penine in vina vrhunskih vinarjev, poskrbljeno pa bo tudi za zabavo.

Posebno doživetje je zagotovo kulinarično zajlanje visoko v čarobnem objemu Kamniško-Savinskih Alp – I FEEL SLOVENIA Večerja na zajli, ki se poteguje za naslov petzvezdičnega doživetja. Priznani kuharski mojstri pod taktirko Jezeršek gostinstva in gostilna Krištof bodo goste v gondolah razvajali s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami.

Strokovni simpozij in doživljajska večerja

Vrhunec dogodka bo potekal v ponedeljek, 18. marca, ko bosta na sporedu strokovni simpozij in experience dinner (doživljajska večerja). Ana Roš, ki je tudi letos ključni člen dogodka, pojasnjuje: »Poti in potovanja se vedno začnejo in končajo za mizo, ljudje se namreč radi vračajo v dežele, kjer so dobro jedli. In prav tako jemo tudi pri nas – dobro in zeleno, zato je skrajni čas, da naše kulinarično bogastvo predstavimo svetu. Simpozij, večročna večerja in drugi kulinarični dogodki, ki se bodo zvrstili na European Food Summitu, so zagotovo najboljše orodje za mreženje in izmenjavo mnenj. Slovenija, dežela v osrčju Evrope, ima tako izjemno priložnost, da na enem mestu poveže in združi evropsko različnost.«

Vrhunska kulinarika Ane Roš, foto: Dean Dubokovič, STO

Glavna tema letošnjega simpozija »Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov«, katerega nosilec je partner dogodka, STO, bo potekala v sodelovanju z Ano Roš in kuratorjem simpozija, Andreo Petrinijem. Petrini velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in spada med najvplivnejše osebe v gastronomiji.

Prvič v Sloveniji bomo na enem mestu povezali velike ume s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. V kratkih, nekajminutnih inspiracijskih govorih bodo svoje zgodbe z nami delili:

 • Afton Halloran, Nordic Food Policy Lab in Roberto Flore, DTU Skylab – Technical University of Denmark, Danska;
 • chef Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, dve Michelinovi zvezdici, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Španija;
 • chef Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, tri Michelinove zvezdice, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Švica;
 • chef Christopher Pelé, Le Clarence, dve Michelinovi zvezdici, Francija;
 • chef Esben Holmboe Bang, Maaemo, tri Michelinove zvezdice, 35. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Norveška;
 • Georges Desrues, novinar, pisatelj in urednik;
 • Ivan Brincat, pisatelj in avtor, Food and Wine Gazette, Belgija;
 • Joe Warwick, kritik in avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat in soustanovitelj The World Restaurant Awards, Anglija;
 • chef Jordan Khan, Destroyer in Vespertine, in prejemnik naslova Best New Chef 2017, ZDA;
 • chefinja Leonor Espinosa, Leo Restaurant, prejemnica naslova Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija;
 • chef Ricardo Camanini, Lido 84, prejemnik naslova Chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija

ter številni zanimivi navdihujoči govorci, ki so zaznamovali slovenski enogastronomski prostor in za zdaj še ostajajo presenečenje.

Vrhunec večera bo nedvomno tudi letos predstavljala razprodana doživljajska večerja, ki bo poleg najboljše slovenske kuharske mojstrice Ane Roš (Hiša Franko) gostila še italijanskega kulinaričnega virtuoza Riccarda Camaninija (Lido 84, Italija) ter Luko Koširja (Gostišče Grič), enega najustvarjalnejših slovenskih kuharjev in ambasadorja Evropske gastronomske regije 2021. Na Ljubljanskega gradu bo devethodni meni tudi tokrat pospremljen z vrhunsko vinsko spremljavo izbranih slovenskih vinarjev.

Zaključni dogodek bo v torek, 19. marca, na Krvavcu. Dan se bo začel z gurmanskim zajtrkom Argeta Exclusive in vrhunskim kuharskim mojstrom Luko Koširjem. Medtem ko se bodo v napeti smučarski tekmi pomerili smučarji, deskarji, vinarji in ljubitelji kulinarike ter se potegovali za zmagovalne stopničke pokala Audi Gourmet, bo na krvavški plaži potekal Gourmet na snegu, kjer nas bodo razvajali tako domači kot tudi kuharski mojstri in odlična vina. Dan bomo končali z apres ski zabavo.

VIR: Turizem Ljubljana in STO, Naslovna fotografija: Nino Verdnik, STO