Meni Zapri

Butičnost Vile Planinka Jezerko je njena trajnostna naravnost

Cveta Potočnik, 14. februar 2019 – Za prihodnji teden je napovedano odprtje Vile Planinke Jezersko. V zadnjih dneh jo  je njen lastnik podjetnik Marjan Batagelj že predstavil poslovnim partnerjem in novinarjem, predstavil pa je tudi koncept  tega butičnega hotela, ki so mu sledili tako pri prenovi kot oblikovanju ponudbe, ki temelji na doživljanju ohranjene narave Jezerskega. Koncept in izvedba prenove sta vzorčni primer, kako naj Slovenija uresničuje cilje aktualne turistične strategije, da bi z vrhunsko ponudbo dosegali višjo dodano vrednost.

Butičnost Marjan Batagelj razume kot najvišjo stopnjo trajnostnega koncepta umeščenega v prostor, foto: C. Potočnik

Zapuščen in propadajoč Hotel Planinka je Marjan Batagelj kupil pred dvema letoma in kot je dejal, je bila njegova obnova eden njegovih najtežjih projektov doslej. Kot nas prepriča dokončan projekt, je podobno kot po prevzemu upravljanja Postojnske jame, dodobra raziskal zgodovino kraja, tudi svoj čas cvetočega turizma na Jezerskem zaradi ugodne klime, naravne danosti tega hribovskega okolja, navezal stik z lokalnimi prebivalci in na osnovi pridobljenih informacij in ob upoštevanju trendov v povpraševanju sodobnega urbanega gosta razvil koncept. Njegovo bistvo je trajnostna naravnanost.

Nekdanji hotel Planinka, foto: C. Potočnik

»Pri prenovi smo sledili značilni arhitekturi hiš na Jezerskem, uporabili smo veliko lesa, stene imajo glinene omete.  Prednost pri urejanju nismo dali tehnološkemu napredku, ampak smo stopili korak nazaj, zato v hotelu ni klime, z izjemo velike dnevne sobe v pritličju, v sobah ni WIFI signala. Je pa objekt energetsko varčen in opredelili smo se za »zero waste« strategijo, ki jo morajo upoštevati tudi naši dobavitelji,« pripoveduje Batagelj.

V lobij ali dnevno sobo vile bodo gostje vstopali v copatih, foto: družba Postojnska jama
Marjan Batagelj butični hotel opisuje “kot dom, stran od doma”, foto: C. Potočnik

Trajnostna naravnanost pa pomeni tudi, da bodo zaposlovali lokalne prebivalce, da bodo sodelovali z okoliškimi kmetijami in ponujali lokalno hrano, vrhunsko kulinariko, ki pa ima korenine v lokalnem okolju, da bodo gostom ponujali tudi mineralno zelo bogato jezersko slatino. In skrb za trajnostni razvoj bodo predstavili tudi svojim gostom, v ličnih knjižicah, v katerih so zapisali, zakaj se vseh 23 sob imenuje po živalih in rastlinah, ki jih najdemo v tem okolju in ne nazadnje, kako se je potrebno obnašati v naravi, da bi jo ohranili takšno, kot so jo očuvali Jezerjani. Okoli hotela bodo spomladi zasadili 12.000 avtohtonih rastlin.

Jezerska potica sodi v kulinarično ponudbo Vile Planinka Jezersko, foto: C. Potočnik

Vila Planinka stoji na štirih energetskih točk, ki so jih že pred stoletji odkrili domačini. Ima 23 sob, vsaka ima druge ime in je opremljena drugače, z mnogimi detajli.

Vsaka soba ima druge ime, vsaka je opremljena drugače, foto: družba Postojnska jama
Iz hotelskih sob se ponujajo lepi pogledi na dolino Jezerskega, foto: C. Potočnik

Otvoritvene cene bodo od 200 do 400 evrov, v sezoni višje, vendar bo v ceno vključen tudi za vsakega gosta posebej izdelan program bivanja in aktivnosti, s katerimi  jim bodo kar najbolj približali naravo in kulturno krajino. Eno izmed doživetij je denimo tudi opazovanje zvezd, kajti na Jezerskem ob enajsti uri zvečer ugasnejo javno razsvetljavo, da zmanjšajo svetlobno onesnaženje.

“Največji luksuz Jezerskega je narava,” pravi Marjan Batagelj. Foto: C. Potočnik

Obnovo Vile Planinka je  družba Postojnska jama izpeljala v dveh letih,  vrednost naložbe ocenjujejo na 3,5 milijona evrov. Ker si želijo čim tesnejše sodelovanje z lokalnim okoljem in Jezerjani, je nedvomno pomembna za ponovni  razvoj turizma na Jezerskem.