Meni Zapri

Benetke naj bi maja začele zaračunavati takso dnevnim obiskovalcem

Župan Benetk Luigi Brugnaro je 1. maj predlagal kot datum, ko naj bi začeli pobirati vstopnino za dnevne obiskovalce Benetk, ki so uvrščene na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.  V skladu z njegovim predlogom bi ta taksa oziroma vstopnina do konca tega leta znašala tri evre, od leta 2020 pa bi osnovna vstopnina znašala šest evrov, med množičnim obiskom osem, na vrhuncu sezone pa 10 evrov. Kazen za neplačilo vstopnine bi znašala od 100 do 450 evrov.

Župan ima za uvedbo vstopnine že dovoljenje države, preden pa jo lahko Benetke uradno začnejo pobirati, mora predlog še potrditi Mestni svet na svoji seji 26. februarja. Uvajanje vstopnine župan utemeljuje kot prelomno z vidika upravljanja turizma v mestu, saj naj bi zbran denar uporabili za delovanje mestne infrastrukture in sistema za ravnanje z odpadki. Cilj uvedbe vstopnine je zaščita mesta in njegovih meščanov.

Na letošnjem beneškem karnevalu dnevnim obiskovalcem še ne bo treba plačati nove takske, foto: Visite Venice

Od leta 2020 rezervacije za obisk Benetk

Župan je tudi predlagal, da naj bi do leta 2022 uvedli sistem za rezerviranje termina za obisk Benetk, kar naj bi mestnim oblastem omogočilo, da usmerjajo obisk in določajo višino vstopnine za posamezna obdobja. Župan je tudi pojasnil, da nikomur vstop v mesto ne bo prepovedan, tudi če ne bo imel rezervacije, bo pa postopek za te obiskovalce bolj zapleten.

Benetke letno obišče približno 30 milijonov turistov, od tega je približno 15 milijonov dnevnih obiskovalcev, ki v mestu ne prespijo. Kot poroča italijanski časopis La Repubblica, naj bi nov sistem taks mestu prinesel letno 50 milijonov evrov, medtem ko zdaj s turistično takso zasluži 30 milijonov. Leta 2017 je turistično takso plačalo 10 milijonov turistov, po novem sistemu pa naj bi jo 27 milijonov.

Vir: Travel Weekly and Travel Magazine