Meni Zapri

Križarka Costa Venezia odziv na priljubljenost križarjenj na Kitajskem

Drago Bulc – Izmed 140 milijoni kitajskih turistov, ki so šli lani na potovanja prek meja svoje domovine, jih je šlo kar 2,5 milijona na križarjenja. Zato se je družba Costa Crociere odločila za gradnjo turistične križarke namenjeno izključno kitajskim gostom.

Costa Venezia – prva turistična križarka za kitajske turiste

Zaradi velikega povpraševanja po križarjenjih se je največja evropska družba Costa Crociere iz italijanske Genove, ki ima v svoji turistični floti kar 28 ladij za križarjenje, že leta 2006 odločila, da na Kitajskem odpre svojo podružnico. Promet ob kitajskih obalah so do zdaj opravljali z različnimi ladjami iz svoje flote.

Restavracija Gondola na Costi Venezia

Minuli teden pa so v Tržiču (Monfalkone) v eni največjih  ladjedelnic, specializiranih za velika turistična plovila, splovili prvo turistično križarko namenjeno izključno za  kitajsko tržišče. Poleg angleških napisov so tako povsod na ladji tudi kitajski, in tudi celoten informacijski sistem je poleg v pomorstvu uveljavljene angleščini, tudi v kitajščini. Ker so Kitajci zelo vražje verni, ladja nima nikjer sobe s številko 13. Prav zaradi kitajske vražje vernosti nova turistična križarka Costa Venezia tudi nima 13. nadstropja. Tako ima namesto označenih 21 dejansko samo 20 nadstropij.

Costa Venezia ima tudi nakupovalno galerijo

Po poteh Marka Pola

Prvi turistični križarki, ki je namenjena kitajskim turistom, niso po naključju dali ime po enem turistično najbolj poznanem italijanskem mestu na svetu. Ime Costa Venezia so ji  dali zato, ker se je v Benetkah rodil najbolj znani svetovni popotnik Marco Polo, ki je pred stoletji prvi povezal tedanjo Beneško republiko s Kitajsko. Približno po njegovi poti bo iz Trsta, kjer so Costa Venezio  minuli petek na prvo plovbo pospremili z velikim ognjemetom in preletom italijanske akrobatske skupine Frecce Tricolori, najprej zaplula proti Dubrovniku in nato  prek Sredozemskega morja, skozi Sueški prekop in prek Rdečega morja proti Jugovzhodni in Vzhodni Aziji. Prek Tokia bo nadaljevala pot do nove matične luke Šanghaja, kamor bo po poteh slavnega svetovnega popotnika Marca Pola priplula po 53 dneh.

Costa Venezia ponuja udobne kitajskim gostom

Costa Venezia v številkah

  • Dolžina: 323,6 m
  • Izpodriv: 135,500 BRT
  • Število krovov: 20
  • Največja hitrost: 22,6 nm
  • Potovalna hitrost: 18 nm
  • Število kabin: 2.116
  • Število potnikov: 5.260
  • Število kabin za posadko: 694
  • Posadka: 1278 članov

Fotografije: Costa Crociere S.p.A.