Meni Zapri

Za Prekmurje gre!

Duša Podbevšek – Bedrač, 13. marec 2019 – V prepolni dvorani gledališča Park v Murski Soboti je dokumentarni film pod naslovom Za Prekmurje gre! doživel predpremiero, ki je še en pomemben dogodek v nizu ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

»Nisem verjel, ko smo se pred letom dni pogovarjali, da bi bilo dobro narediti film, da bo to ekipi uspelo v samo desetih mesecih!« je Aleksander Jevšek, župan Murske Sobote, zaupal novinarki Brigiti Bavčar, partnerki Štefana Celca, ki je za to nedvomno zaslužna, foto: Duša Podbevšek – Bedrač

Obeleževanje pomembnega zgodovinskega dogodka poteka skozi vse leto, osrednji dogodek bo 17. avgusta v Beltincih. V tistih dneh, kot je napovedal režiser filma Štefan Celec, tudi avtor scenarija, bodo 53-minutni dokumentarec predvajali tudi na nacionalni televiziji.

Glavni vlogi sta odigrala Borut Sherle (Vilmoša Tkalca) in Srečko Centrih (dr. Matijo Slaviča), foto: Duša Podbevšek – Bedrač

»Naj bo letošnje leto slovensko in obeleževanje pomembno za celo Slovenijo, ne samo za Prekmurje. Živimo drug z drugim, ne le drug ob drugem. Naj se vtisne Prekmurje globlje v zavest Slovencev,« je na predpremieri poudaril Milan Kučan, predsednik iniciativnega odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja. Bodo pa zaradi izjemnega zanimanja širše javnosti film ponovno predvajali v prihodnjem mesecu v gledališču Park.

Predsednik državnega zbora in priženjen Prekmurec Dejan Židan si je film ogledal v družbi žene in sina Aljoše, foto: Duša Podbevšek – Bedrač.

Podnapis po naslovno fotografijo:

Med prvimi je Štefanu Celcu za odličen dokumentarec, ki je prava učna ura o tem, kaj se je dogajalo po razpadu Avstro-Ogrske in na pariški mirovni konferenci, čestital Milan Kučan.

Članek je bil prvotno objavljen v NIKI, prilogi Dnevnika in Nedeljskega dnevnika, 13. marca 2019