Meni Zapri

Cilj European Food Summita je postati najpomembnejši kulinarični dogodek v Evropi

Cveta Potočnik – Jutri se v Ljubljani začenja European Food Summit, mednarodni kulinarični dogodek, na katerem se bo zbralo približno 50 znanih in vplivnih ljudi iz sveta kulinarike, umetnosti in medijev. V ospredju bo simpozij z naslovom Hrana, most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov, na katerem bodo spregovorili in razmišljali o številnih temah in težavah, ki so skupne vsem, ki delajo v gostinstvu  ter o tem, kako delovati za boljšo in trajnostno prihodnost.

Osrednji kulinarični dogodek te dni v Evropi se bo jutri začel z predpremiero nove sezone Odprte kuhne v Ljubljanskih Križankah in na Trgu francoske revolucije, nato bodo na že razprodanem inovativnem sprehodu v kulturnih hramih udeleženci pokušali jedi ljubljanskih chefov.

Kuharska mojstrica Ana Roš, foto: Cveta Potočnik

Do prihodnjega torka bo del dogodka potekal tudi na Krvavcu, ko bodo obiskovalce smučišča razvajali vrhunski slovenski in tuji kuharski mojstri, na Ljubljanskem gradu pa bo v ponedeljek že razprodana doživljajska večerja. Kuharska mojstrica Ana Roš bo takrat gostila italijanskega chefa Riccarda Camaninija in Luko Koširja. Za prvega Ana Roš pravi, da je izjemno predan svojemu delu in predstavlja prihodnost italijanske kulinarike, za slednjega pa, da je izjemno kreativen.

Martin Jezeršek, direktor Jezeršek gostinstva je na današnji novinarski konferenci spomnil, da je letošnji European Food Summit nadaljevanje zgodbe, ki se je leta 2016 prvič s Pokalom gourmet Krvavec odvijala na tem smučišču, ko so združili smučanje z vrhunsko kuhinjo. Lani so nato že organizirali tudi simpozij, pridobili zaupanje Ane Roš, skupaj dognali novo vizijo in poslanstvo dogodka, kot partner se je pridružil Turizem Ljubljana, letos pa še Slovenskega turistična organizacija (STO). »European Food Summit ni zgolj dogodek visoke kulinarike, želimo postati najpomembnejša kulinarična prireditev v Evropi,« je še povedal Jezeršek.

Martin Jezeršek, direktor Jezeršek gostinstva, foto: Cveta Potočnik

Kurator evropskega kulinaričnega dogodka je Andrea Petrini, novinar in pisatelj, ki velja za eno najpomembnejših osebnosti v svetu gastronomije, danes je novinarjev dejal, da je cilj dogodka povezovanje in pridobivanje novih znanj, kajti živimo v svetu sprememb in tega se morajo zavedati tudi kuharski mojstri. Zavezanost trajnostnim principom v sodobni kulinariki je sicer nedvomno pomembna, prav tako pa kreativnost in odgovornost do gostov.

Andrea Petrini, kurator European Food Summita, foto: Cveta Potočnik

Po mnenju Ane Roš je miza tista, na kateri se odraža zelena in trajnostna Slovenija, povedala pa je tudi, da je presenečena, kako pozitivno so se s pomočjo Andrea Petrinija na vabilo na kulinarični dogodek v Sloveniji odzvali znani tuji kuharski mojstri.

Kulinarika je močno vpeta v promocijo slovenskega turizma

Maja Pak, direktorica STO, ki je letos prvič partner dogodka, je dejala, da je Slovenija že pred desetimi leti zasnovala strategijo predstavljanja slovenske kulinarike v svetu, kulinarika je močno vpeta tudi v digitalne kampanje in objave na družbenih medijih, v letih 2021 in 2022 pa bo tudi osrednja nit slovenske turistične promocije. STO je na dogodek tudi povabila 12 tujih novinarjev, fotografov in vplivnežev in zanje organizirala študijsko turo po Sloveniji.

V Ljubljani kulinariko vpletajo v vse programe

»V Ljubljani kulinariko obravnavamo kot sestavni del kakovostnih doživetij. Že leta 2000 smo postavili temelje za kakovostno kulinariko v mestu, povezujemo se s ponudniki na destinaciji in jih povezujemo med seboj, povezovanje uspešnih restavracij s kulturnimi inštitucijami v okviru letošnjega European Food Summita pa je nadgradnja in je edinstvena,» je dejala Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana in dodala: “Raziskava motivov tujih gostov za obisk Ljubljane iz leta 2016 je pokazala, da sta bila hrana in pijača motiv za 39 odstotkov gostov, lani pa že za 62 odstotkov.«

Naslovna fotografija: Matic Kremžar