Meni Zapri

Jahorina spet na olimpijskem zemljevidu

Matjaž Markič, 19. marec 2019 – Jahorina je prišla v zgodovino kot eno od prizorišč zimskih olimpijskih iger leta 1984 v Sarajevu. Od takrat se je zgodilo veliko, a za Jahorino so končno prišli tudi lepši časi. Pred vstopom na planino goste spet pozdravlja olimpijski simbol – pet krogov, ki tudi simbolično dokazuje, da je Jahorina (spet) olimpijska. In zanimiva v zimski in poletni sezoni!

Olimpijski krogi so se vrnili na Jahorino.

V zadnjih nekaj zimskih sezonah so v smučišče na Jahorini veliko vlagali, ponudba hotelov, apartmajev in počitniških hišic je veliko boljša kot nekoč, izboljšali so infrastrukturo in povečali parkirišča, gostinska ponudba pa je bila v teh krajih od nekdaj zelo dobra. Povečali so tudi število prog, ki jih je zdaj že skoraj 40 km, med njimi je najti tudi bolj zahtevne, večina pa je primernih za manj vešče smučarje in tudi začetnike.

Na Jahorini so v zadnjih letih veliko vlagali v smučišča.

Sladokusci seveda še posebej uživajo, ko se lahko spustijo po progah olimpijskega smuka in slaloma. Proge se raztezajo na nadmorski višini med 1.200 m in 1.890 m, kjer je (bilo) praviloma dovolj naravnega snega, a zaradi s snegom skopimi zadnjimi zimami so pred zadnjo zimsko sezono smučišča opremili z najsodobnejšimi zasneževalnimi napravami.

Poseben užitek je smučati po progi olimpijskega slaloma.

Tri sodobne šestsedežnice, dvosedežnica in tri vlečnice ter trije trakovi za začetnike lahko na uro prepeljejo 13.000 smučarjev. Poseben občutek nostalgije pa prežame vsakega smučarja ob vožnji z dvosedežnico, prav tisto, ki so jo postavili ob olimpijskih igrah leta 1984 in s katero so se vozili na startna mesta olimpijskih preizkušenj najboljši alpski smučarji takratnega časa. Vsi sedeži so pobarvani v olimpijske barve in čeprav niso tako udobni, kot smo (raz)vajeni danes, ima vožnja s sedežnico posebno draž. Prav bi bilo, da ostane takšna še naprej, kot tehnični spomenik in pomnik ne tako daljne zgodovine.

Nostalgična olimpijska dvosedežnica iz leta 1984.

A na Jahorini danes raje kot v preteklost gledajo v prihodnost. Smele ambicije, da postane Jahorina eno najpomembnejših športnih središč v tem delu Balkana, dokazujejo tudi z dejanji na vsakem koraku. Sredi februarja so gostili Evropski olimpijski festival mladih, kar je Jahorino ponovno umestilo na olimpijski svetovni zemljevid. Kot je povedal Igor Tosić, direktor Turistične organizacije Vzhodno Sarajevo, je bila prireditev tudi velika marketinška priložnost.

Direktor marketinga hotela Termag Nemanja Vučetić (levo) in Igor Tošić, direktor Turistične organizacije Vzhodno Sarajevo.

Večdnevno tekmovanje in druženje mladih iz vse Evrope je bilo pomemben preizkus organizacijskih sposobnosti gostiteljev, ki so ga ob tradicionalni gostoljubnosti opravili z odliko. Vsako leto na Jahorini organizirajo tudi smučarsko tekmovanje znanih ljubiteljev Jahorine, ki sta ga letos v začetku marca odprla nekdanja slovenska smučarska asa in prijatelja Jahorine Bojan Križaj in Jure Franko.

Hotelska ponudba na Jahorini je vse boljša

Hotelska ponudba je vse boljša in nekateri hoteli se lahko kosajo tudi s primerljivo ponudbo v Avstriji, Italiji ali Švici, kar še posebej velja za hotel Termag. Moderno zasnovan, iz naravi prijaznih materialov in z ravno prav etnološkega pridiha, ki mu daje dodatno vrednost, je Termag po besedah direktorja marketinga Nemanje Vučetića namenjen najzahtevnejšim gostom pozimi in poleti, saj med letom nikoli ne zapre svojih vrat.

Hotel Termag predstavlja vrhunec ponudbe na Jahorini.

Kulinarična ponudba v hotelu je vrhunska, a tudi sicer je gostinska ponudba na Jahorini na visoki ravni, cene pa so za slovenske razmere zelo prijazne. Slovenci smo tam vselej zelo lepo sprejeti in tudi zato je slovenskih gostov na Jahorini vedno več. Igor Tošić je povedal, da bodo gostje iz Slovenije v letošnji sezoni že na drugem mestu po številu nočitev, takoj za gosti iz Srbije.

V notranjosti hotela Termag prevladujejo naravni materiali.
Kulinarika v restavraciji Ognjište poboža brbončice in razveseli oči.

Obeta se nov hotel na Ravni planini

Ob Jahorini se razvijajo tudi nekatera druga bližnja športna središča. Na Ravni planini, le nekaj kilometrov od Jahorine, so nedavno postavili sodobno deset sedežno gondolo, progo opremili z zasneževalnimi napravami, ob vznožju pa bo poleg velike restavracije zrasel še sodoben hotel s 126 sobami.

Veljko Golijanin bo na Ravni planini gradil hotel s 126 sobami.

Ambicija zasebnega investitorja Veljka Golijanina, ki je v projekt doslej vložil že 27 milijonov evrov, je Ravno planino povezati še z eno gondolo z Jahorino, saj bi bilo tako mogoče z vrha planine prismučati po 12 km dolgi progi vse do spodnje postaje gondole na Ravni planini. S tem bi postali zanimivi ne zgolj za Sarajevčane, ki bi jim zelo približali veliko smučišče, ampak tudi za številne tuje goste. Glede na načrte se to utegne zgoditi prav kmalu.

V poletnih mesecih je Jahorina z okolico skoraj prav tako – ali pa za koga še bolj – zanimiva kot pozimi. A ne le za udeležence »Jahorina ultra trail«, največjega trail teka po stezah Jahorine, Ravne planine, Romanije in Trebevića, ki se ga je lani udeležilo že 450 tekačev iz 29 držav. Privlačna je tudi za posameznike in družine, ki rade aktivno preživijo svoj prosti čas v naravi. Ponuja namreč nešteto poti za pohodništvo, vse bolj priljubljeno gorsko kolesarjenje, pa izlete v kraške jame, za vse miru željne na Romaniji razvijajo tudi kmečki turizem. Gostje iz Slovenije pa se na poti na Jahorino ali ob povratku domov vsaj za kratek obisk gotovo ustavijo tudi v dobrih 20 km oddaljenem Sarajevu.

Naslovna fotografija: Udeleženci študijske poti po olimpijski Jahorini so bili (z leve) Iztok Škofic, Matjaž Markič, Maja Zagoričnik, Dušan Lukič, gostitelj Igor Tošić in predsednik društvva TNS Drago Bulc.

Fotografije: Matjaž Markič