Meni Zapri

Zasajenih bo 880 novih vrtnic Ljubljana

Cveta Potočnik, 30. marec 2019 –  Turizem Ljubljana je v Botaničnem vrtu Ljubljana organiziral delavnico za predstavitev vrtnice Ljubljana in o tem, kako jo je potrebno pravilno oskrbovati, čeprav za vzgojo ni zahtevna. Istočasno je Turizem Ljubljana 36 osnovnim šolam in vrtcem za zasaditev in v oskrbo podaril tudi 880 sadik vrtnice Ljubljana.

Vrtnico Ljubljana smo dobili leta 2015 na podlagi ocene strokovne komisije in glasovanja obiskovalcev Rožnega vrta v Tivoliju. Lani jeseni se je Turizem Ljubljana povezal z mestnim oddelkom za predšolsko vzgojo in izobraževanje in skupaj posadil že 223 vrtnic na 23 lokacijah, zdaj pa je torej vrtcem in šolam podaril še 880 sadik.

Doris Dobnikar Novak iz Turizma Ljubljana, odgovorna za razvoj turistične infrastrukture, foto: Cveta Potočnik

Kot je dejala Doris Dobnikar Novak iz Turizma Ljubljana, ki je zadolžena za spodbujanje javne turistične infrastrukture, javni zavod z Botaničnim vrtom sodeluje že od leta 1995 in ta prva delavnica namenjena vrtnici Ljubljana je potekala prav pri njih. Sicer pa so pred dvema letoma skupaj odprli učno pot »Po poti Fleischmannovega rebrinca«, ki povezuje Botanični vrt in Ljubljanski grad. Turizem Ljubljana je tudi sofinanciral ureditev »Vrta cvetočih preprog« v Botaničnem vrtu.

Dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrsta Ljubljana je udeležencem pokazal pravilni način obrezovanja vrtnice Ljubljana, foto: Cveta Potočnik
Delavnica o vrtnici Ljubljana v Botaničnem vrtu Ljubljana, foto Cveta Potočnik

Svet trnja in lepote

Dvourno delavnico v Botaničnem vrtu sta vodila dr. Jože Bavcon, vodja vrta in mag. Blanka Ravnjak. Udeleženci so izvedeli, da današnje vrtnice izhajajo iz divjih vrtnic oziroma iz šipkov. Slednji so pomembni za opraševanje, ker so njihovi prašniki zelo dostopni. V 19. stoletju so nato iz šipkov in kitajskih šipkov vzgojili burbonke, ki pa jih danes skorajda ni več, pri nas jih še najdemo ob Frančiškanskem samostanu v Kostanjevici pri Novi gorici.

Sadike vrtnice Ljubljana, foto: Cveta Potočnik

Vrtnica Ljubljana po besedah dr. Bavcona ni zahtevna za oskrbovanje in je zato zelo primerna za urbana okolja. To je je mnogocvetna vrtnica belo krem barve, dolgo cveti, tudi še do pozne jeseni, tudi po dežju so njeni cvetovi lepi in ima bleščeče liste.

Po prestavitvi značilnosti vrtnice Ljubljana je potekal v okviru delavnice praktični del, na katerem se je bilo mogoče na sadikah naučiti pravilnega obrezovanja.

Naslovna fotografija: Bobo