Meni Zapri

Razstava Barjanka o krhki lepoti Ljubljanskega barja in kolesarjih

Cveta Potočnik – Na Krakovskem nasipu v Ljubljani so na razstavi Barjanka od danes na velikih panojih na ogled zelo lepe fotografije z utrinki z lanskega prvega kolesarske rekreacijske dirke Barjanka v sklopu Maratona Franja ter posnetki mozaične barjanska krajine, značilnih živali in rastline, pa tudi pomembnih arheoloških najdb in kulturne dediščine. Te motive so dijaki Srednje šole za oblikovanje in arhitekturo Ljubljana uporabili pri izdelavi predlogov za medaljo Franja. Najbolj uspešna pri tem je bila Manca Mravlja, ki je uporabila na medalji zobnik kolesa, v katerega je ujet metulj – barjanski okarček na travniku. Razstavo je uredila velika ljubiteljica Ljubljanskega barja Maša Bratina.

Mavrična nit kolesarjev, foto: Anže Grabeljšek

Odprtje razstave se je začelo v preddverju ljubljanskih Križank v Ljubljani, ko so o razstavi, ki je svojevrsten  preplet športa, narave, kulture in izobraževanje spregovorili urednica razstave Maša Bratina, naravovarstvena svetovalka Krajinskega parka Ljubljansko barje,  Gregor Markelj, ravnatelj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Janez Kastelic, direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje, Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana in Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik uprave družbe BTC.

Organizatorji razstave Barjanka in Maratona Franja BTC City, foto: Cveta Potočnik

Na razstavi Barjanka je veliko fotografij povezanih z lansko, prvo kolesarsko dirko Barjanka v okviru Maratona Franja in z oblikovanjem medalje Franja.  Na pobudo Kolesarskega društva Rog je Krajinski park Ljubljansko barje lani pripravil potek kolesarske poti, ki vodi po vseh sedmih občinah, ki sežejo na Ljubljansko barje, in jo poimenovali Barjanka. Tako je nastala 83 kilometrov dolga pot, na kateri kolesarji odkrivajo pisan barjanski mozaik travnikov, njiv, mejic in vodotokov. Na treh okrepčilnih točkah spoznavajo tudi okuse Barja ter bogato kulturno in naravno dediščino tega prostora. Barjanka se konča v Ljubljani v BTC Cityju, kjer vsak udeleženec prejme medaljo.

Številne fotografije prikazujejo Maraton Franjo in Barjanko, foto: Cveta Potočnik

Avtorica medalje Barjanke, Manca Mravlja, je na svoji predlogi upodobila zobnik kolesa, v katerega je ujet košček Barja – metulj barjanski okarček na travniku. Medalja tako na slikovit način simbolizira krhkost Ljubljanskega barja in hkrati poziva k ustreznemu načinu upravljanja in obiskovanja tega prostora.

Avtorica medalje Barjanka je Manca Mravlja, foto: Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana

Predloge medalj za Barjanko so nastale na predlog Gorazda Penka, direktorja KD Rog v Srednji šoli za oblikovanje in arhitekturo Ljubljana. Predstavniki krajinskega parka Ljubljansko barje so dijakom predstavili Ljubljansko barje, potem pa so dijaki pod mentorstvom profesorjev Damijana Kracine, Iris Skubin in Nine Šušteršič Remic najprej narisali in potem iz različnih materialov oblikovali predloge medalj.

Med ogledom razstave Barjanka, foto: Cveta Potočnik

Dijaki so v svoje izdelke zelo domiselno vpletli izbrane motive Barja: značilno mozaično krajino, tipične živalske in rastlinske vrste ter dragocene arheološke najdbe. Izdelki dijakov so bili tako dobri, da so v upravi krajinskega parka iskali način, da bi vsaj najboljših deset predstavili širši javnosti. Njihovemu predlogu za razstavo na Krakovskem nasipu se je  odzval Turizem Ljubljana. Za prevode v angleščino je poskrbel Ivo Poderžaj, za oblikovanje razstave pa Aleksander Brezlan, oba profesorja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

Z razstave Barjanka, foto: Cveta Potočnik

Razstava je v prvi vrsti resda povezana s kolesarsko potjo Barjanka in istoimenskih rekreativnim dogodkom po Ljubljanskem barju, a hkrati skozi fotografije spregovori o posebnostih in občutljivem ravnovesju tega območja na pragu Ljubljane. To območje je bilo zato leta 2008 zavarovano kot Krajinski park Ljubljansko barje. Leta 2011 so bila kolišča na Igu skupaj z ostalimi kolišči okoli Alp razglašena kot svetovna kulturna dediščina imenovana UNESCO kolišča okoli Alp.

Veliki škurh – z razstave Barjanka, foto: Cveta Potočnik

Po končanem vodenju po razstavi je ob zadnjem panoju, na katerem je zapisano vprašanje, ali bomo Ljubljansko barje znali ohraniti takšno kot je, na to opozorila tudi Maša Bratina: » Ljubljanskega barja ni potrebno varovati le zaradi velike vrstne pestrosti živali in rastlin ter bogatih arheoloških najdb, pač pa predvsem zaradi  ljudi, saj pomeni zdrav življenjski prostor, pomeni čist zrak, zdravo vodo in prst. Prav zaradi tega je izredno pomembno, da ta prostor dobro poznamo in ga na ustrezen način upravljamo in obiskujemo. Najprimernejši način za obiskovanje Ljubljanskega barja je zato peš, s čolnom ali kolesom.»

Maša Bratina, naravovarstvena svetovalka Krajinskega parka Ljubljansko barje in urednica razstave Barjanka, foto: Cvea Potočnik

Razstava bo na Krakovskem nasipu v Ljubljani na ogled do 15. maja letos in predstavlja tudi vabilo na letošnji rekreativni kolesarski maraton Barjanka, ki bo v soboto, 8. junija 2019.

Naslovna fotografija: Cveta Potočnik