Meni Zapri

Zaradi Brexita se britanski turisti odločajo za destinacije zunaj EU

V Veliki Britaniji se več ljudi odloča za počitnice izven držav Evropske unije v primerjavi z lanskim letom, vzrok je negotovost zaradi Brexita, je sporočil britanski organizator potovanj Thomas Cook. Nekaj manj kot polovico (48 %) vseh počitniških aranžmajev, ki jih je Thomas Cook prodal do konca februarja, so tisti za destinacije zunaj EU, kar je za 10 odstotkov več kot v istem lanskem obdobju.

Ponavljajoče se prestavljanje Brexita je turiste odvrnilo od zgodnjega nakupa počitnic in izbirali so pogosteje med državami izven EU, je rečeno v sporočilo za javnost: „Povsem jasno je, da so mnogi zaradi podaljševanja negotovosti glede načina in roka britanskega izstopa iz EU preložili odločitev glede kraja in časa poletnih počitnic.“

Španija najbolj priljubljena

Kljub vsemu pa Španija ostaja najbolj priljubljena počitniška dežela za 19 milijonov ljudi, ki vsako leto kupijo počitniški aranžma pri Thomasu Cooku.

Turčija in Tunizija sta med tistimi državami, ki so največ pridobile zaradi zmanjšanega zanimanja za države EU, povpraševanje se je povečalo, potem ko je britansko zunanje ministrstvo spremenilo varnostno opozorilo zaradi terorističnih napadov, zaradi katerih se je v obeh državah v zadnjih letih močno zmanjšalo število britanskih turistov.

Turčija glede zanimanja britanskih turistov zaseda drugo mesto, Grčija tretje, medtem ko Tunizija za letošnje poletje zaseda sedmo mesto, medtem ko je lani desetega.

Velika Britanija naj bi EU zapustila 29. marca, njen izstop pa je po zavrnitvi sporazuma britanske premierke Therese May v britanskem parlamentu preložen. Nov datum je v dogovoru z Brusljem 31. oktober.

Kljub temu je večina izmed 3.422 anketiranih v anketi, ki jo je izvedel Thomas Cook, najstarejša turistična agencija na svetu, izjavila, da bodo v primerjavi z lanskim letom verjetno šli na počitnice v tujino. Četrtina jih je izjavila, da dajejo izdatkom za počitnice v tujini večjo prednost kot lani, medtem ko jih je le 8 odstotkov izjavilo, da dajejo manjšo.