Meni Zapri

Zeleni dan slovenskega turizma namenjen podnebnim spremembam

Silva Celebrini – Na temo “Turizem in podnebne spremembe” je danes v Rogaški Slatini potekal Zeleni dan slovenskega turizma,  ki  je sovpadal z mednarodnim dnevom biotske raznovrstnosti. V okviru tretjega Zelenega dne so slavnostno podelili znak Slovenia green 24 nosilcem, od tega enajstim destinacijam, dvanajstim nastanitvenim ponudnikom in enemu parku.

Dobitniki znaka Slovenia Green
Dobitniki znaka Slovenia Green

V Zeleni shemi slovenskega turizma je zdaj že 48 destinacij, štiri zaščitena območja, dve turistični agenciji in 34 ponudnikov namestitev, vsega skupaj torej 88 nosilcev znaka.

Udeleženci dogodka so podpisali tako imenovano »Vodno zavezo«, s katero so izrazili spoštovanje do vode, še posebej pitne vode.

Vodna zaveza

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije sta izpostavili, da sodi Slovenija z uspešnim razvojem zelenega turizma med vodilne države v svetu in opozorili na nujnost ukrepanja zaradi klimatskih sprememb, s ciljem ohranjanja biotske raznovrstnosti in bogastva voda.

Maja Pak, Branka Kidrič in Eva Štravs Podlogar

Letošnji osrednji dogodek trajnostnega turizma je potekal v Rogaški Slatini, ki je prejemnica zlatega znaka Slovenia Green Destination, zato je prisotne uvodoma pozdravil župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič.

Rogaška Slatina se ponaša z izredno kakovostno mineralno vodo z največjo vsebnostjo magnezija na svetu,

Strokovni del  srečanja je bil posvečen klimatskim spremembam, zvrstile so se številne predstavitve in izobraževanja o pomenu preučevanja vpliva podnebnih sprememb na turizem, o obsegu posledic podnebnih sprememb, še posebej na geografskem območju Slovenije in alpske regije. Govora je bilo tudi o ukrepih za zmanjševanje posledic za turizem in pomenu ohranjanja vodnega naravnega bogastva tudi za razvoj turističnih produktov.

Zeleni dan je potekal v organizaciji Slovenske turistične organizacije in Konzorcija Slovenia Green.

Fotografije: Štefan Celec