Meni Zapri

Postojnska jama danes obeležuje 200 let turizma

Na današnji dan pred 200 leti se je v Postojnski jami uradno začel organizirani turizem. Najlepše dele jame so odkrili le leto dni prej, prvi pa jih je obiskal prestolonaslednik Ferdinand, na kar spominjajo tudi posebna železna vrata z napisom Vivat Frdinandus.

V vpisne knjige Postojnske jame se že 200 let vpisujejo pomembna imena

Nadvojvoda Ferdinand se je tudi prvi vpisal v Kontrolno vpisno knjigo obiskovalcev, ki je od letos na ogled v razstavnem paviljonu Expo.

Le leto dni po odkritju so novo odkrite dele Postojnske jame uredili za turistične obiske.
Prva železnica v kapniški jami je bila postavljena leta 1872.

»To je obletnica, ki ni pomembna samo za Postojnsko jamo, ampak tudi za slovenski in svetovni turizem,« je ob 200-letnici prvega turističnega obiska povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Postojnska jama že od nekdaj postavlja trende v turizmu, znanosti, pa tudi tehnologiji. Jama je bila namreč osvetljena prej kot marsikatera evropska prestolnica in tudi prej kot Ljubljana, drugi tir pa so zgradili že leta 1967.

Prve električne luči so Postojnsko jamo osvetlile pred Ljubljano

V Parku Postojnska jama znova beležijo izjemno sezono. V celotnem parku, katerega glavni turistični privlačnosti sta seveda Postojnska jama in Predjamski grad, je letos za več kot 10 odstotkov več obiskovalcev kot v istem obdobju lani.

Največji jamski grad na svetu beleži rekordne obiske.

Odkar je obnovljen hotel Jama se je seveda povečalo tudi število prenočitev, hkrati se je povečala potrošnja gostov v gostinskem delu Parka Postojnska jama in v širši okolici.

Tajni prostori Hotela Jama so zadnja pridobitev Parka Postojnska jama.

Povezava na video ob 200 letnici odkritja najlepših delov jame: https://we.tl/t-ULkfq10gLT

Vir in fotografije: Postojnska jama