Meni Zapri

Avtohtona trta krokan s Srebrnega otoka v Novem Bečeju

V Novem Bečeju v Vojvodini je potekala 9. Mednarodna trgatev turističnih novinarjev. Gre za idejo Draga Bulca izpred nekaj let, ki si je zamislil, da bodo turistični novinarji iz več držav, med katerimi je veliko poznavalcev vin, vsako leto trgali samo avtohtone sorte grozdja. Te so že marsikje po svetu pozabljene, ali pa v primerjavi z najbolj mednarodnimi, povečini francoskimi sortami, nimajo prave veljave in ugleda. Tudi po zaslugi mednarodne promocijske akcije turističnih novinarjev se odnos do teh sort spreminja in ugled vin iz teh sort grozdja se vse bolj povečuje in širi tudi prek meja tistih držav, za katere so značilne.

Slovenski turistični novinarji pred začetkom trgatve

Prva Mednarodno Trgatev turističnih novinarjev z mednarodno udeležbo je potekala na Jeruzalemu nad Ormožem, ko so novinarji trgali grozdje sorte šipon. Šest prvih trgatev je bilo organiziranih po različnih vinorodnih območjih Slovenije, predlani pa je bila trgatev prvič v drugi državi in sicer na Gradiščanskem v Avstriji. Od takrat trgatev poteka izmenično eno leto v Sloveniji in naslednje v tujini.

Trgatev avtohtone sorte grozdja krokan
Trgatev avtohtone sorte grozdja krokan

Zaradi zglednega sodelovanja slovenskih in srbskih turističnih novinarjev in prijaznih gostiteljev iz Vojvodine, je letošnja 9. Mednarodna trgatev turističnih novinarjev potekala v Novem Bečeju, kjer so na Srebrnem otoku sredi reke Tise ohranili vinsko trto krokan, ki raste samo tam in nikjer drugje na svetu.

Grozdje vinske trte krokan

Gostitelji trgatve v Novem Bečeju so bili letos turistični novinarji združeni v FIJET Srbija na čelu z vinskim vitezom Djordjem Mihajlovićem in Turistična skupnost Novi Bečej, ki jo vodi Saša Dujin. Trgatve so se udeležili novinarji iz Slovenije, Srbije, Hrvaške, Češke Republike, Slovaške in Finske.

Slovenski novinarji v Novem Bečeju