Meni Zapri

Grozdje na društveni trti refoška pri Rodici letos odlično dozorelo

Marinko Rodica si je ogledal grozd, utrgan z društvene trte refoška in ugotovil, da je letos zelo lepo dozorel in da se iz njega obeta tudi dobra kapljica. Pod vodstvom tega priznanega vinarja, ki skrbi za društveno trto, posajeno leto 2015, je tokrat že drugič trta dobro obrodila. Kako tudi ne bi, naša »novinarska« trta je zasajena na sončni legi ob ploščadi pred veliko vinsko kletjo in kot je dejal Rodica, je bila očitno zasajena z ljubeznijo in dobrim namenom, zato tudi tako dobro uspeva.

Letos se je društveni trti refoška pridružila še ena trta prijateljev in ljubiteljev vin, ki jih prideluje Rodica in morda bo postopoma nastal nekakšen majhen vinograd prijateljstva. Kakorkoli, prva trta, ki lepo uspeva v morebitnem novem vinogradu, je le ena izmed 60.000, kolikor jih je zasajenih v ekološko negovanih vinogradih družine Rodica na 15 hektarjih v Truškah pri Marezigah in na drugih legah.

Sadiko trte refoška smo zasadili leta 2015.
Trto smo zasadili leta 2015 s skupnimi močmi, pod budnim očesom Marinka Rodice.
Leta 2016 si je trto ogledala novinarka Duša Podbevšek – Bedrač, ki je dala idejo za njeno zasaditev in ugotovila, da lepo uspeva, trgatve pa tisto leto še ni bilo.
Leta 2017 je bila trta videti takole.
Leta 2017 sta trto Marinko Rodica in Drago Bulc skrbno zalila.
Leta 2017 smo se turistični novinarji zbrali pri družini Rodica in na trto pritrdili ploščico z napisom »V trti je življenje – In vitis, vita est«.
Leta 2018 smo ob prvi trgatvi društvene trte Marinka Rodico sprejeli v društvo kot častnega člana, prvega med slovenskimi vinarji in se za prijateljsko podporo zahvalili tudi njegovi družini.
Leta 2018 smo na prvo trgatev društvene trte povabili številne novinarje iz drugih držav, hkrati je potekala 8. Mednarodna trgatev turističnih novinarjev.
Leta 2019 je trta, zasajena ob s soncem obsijani ploščadi, zelo lepo obrodila.
Grozdje na društveni trti septembra 2019.
Leta 2019 se nas je nekaj turističnih novinarjev zbralo ob društveni trti in opravilo drugo trgatev.

Fotografije: Arhiv TNS