Meni Zapri

Znani so zmagovalci akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019

Turistična zveza Slovenije je na Dnevih slovenskega turizma podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru 28. tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019. Častni pokrovitelj akcije bil predsednik vlade Marjan Šarec.

Nagrajenci akcije Moja dežela – Lepa in gostoljubna, foto: arhiv TZS

»Tekmovanje je zastavljeno zelo širokopotezno, saj v njem sodelujejo večja, srednja in manjša mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji, mestna, trška in vaška jedra, kampi in glampingi, mladinska prenočišča, tematske poti in Petrolova prodajna mesta. Zaradi tako široke zasnove tekmovanja lahko neskromno povem, da se je tudi zaradi tega tekmovanja in seveda vseh sodelujočih v njem turistična ponudba v Sloveniji občutno izboljšala, postala raznovrstnejša, veliko bolj kakovostna in predvsem usmerjena k ohranjanju dobrih odnosov med ljudmi ter k ohranjanju narave in naše raznolike dediščine,« je v uvodnem nagovoru na slovesni podelitvi priznanj najboljšim v letošnji akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna med drugim dejal Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije.

Poudaril je tudi izjemno delo številnih prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah po vsej Sloveniji, ki leta in leta brez plačila prispevajo svoj delež pri rasti in razvoju slovenskega turizma.

Kako pomembno – obenem pa pogosto skrito očem javnosti – je delo prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah, je na prireditvi poudaril tudi Franc Vesel, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade RS.

Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna uvrstilo 90 mest in krajev, 18 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi.

Letošnji zmagovalci akcije

 • Med večjimi mesti je zmagovalec Velenje, med srednjimi Slovenj Gradec in med manjšimi Črna na Koroškem.
 • Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Kranjski Gori.
 • Med zdraviliškimi kraji se je na prvo mesto uvrstila Rogaška Slatina.
 • Park Škocjanske jame je zmagovalec med izletniškimi kraji.
 • Priznanje za najlepše urejeno jedro so prejeli: Novo mesto za Glavni trg z okolico (mestno jedro), Rateče (vaško jedro) in Kanal za Trg Kontrada (trško jedro).
 • Najboljši kamp je Kamp Danica v Bohinjski Bistrici.
 • Med glampingi se je na prvo mesto uvrstil Glamping Olimia Adria village.
 • Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel MCC Hostel Celje.
 • Naj tematska pot je postala Učna pot Škrata Bisera.
 • Najbolje ocenjen Petrolov servis je BS Mengeš Kamniška.
 • Na osnovi glasovanja na spletu je prvo mesto za urejenost med večjimi mesti pripadlo Velenju, med zdraviliškimi kraji Podčetrtku  in med turističnimi kraji Izoli.

Vir: Turistična zveza Slovenije, naslovna fotografija: www.kranjska-gora.si