Meni Zapri

Dvanajsta Conventa s 30 novimi razstavljalci

Danes in jutri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka 12. Conventa, največja poslovna borza za poslovni turizem za območje Nove Evrope, kot ga opredeljujejo organizatorji. Gre za javno-zasebni projekt, namenjen regionalnemu povezovanju kongresnih in turističnih ponudnikov, s ciljem povečati njihovo globalno prepoznavnost.

Convente se udeležuje 146 razstavljavcev iz 16 držav, predvsem evropskih, iz Slovenije pa 63 udeležencev. Značilno za Convento je, da so razstavljavci na dogodek vabljeni, kar po besedah organizatorjev zagotavlja ustrezno kakovost. 30 razstavljavcev je novih, to so med drugim kongresni uradi Bolgarije, Gruzije, Soluna, Lublina, Talina in Saalfeldna. Največ novih ponudnikov je sicer iz Slovenije, tudi iz krajev, ki doslej niso bili izredno usmerjeni na kongresne goste.

Pridobili so tudi nove partnerje. Turizem Portorož se na prireditvenem prostoru prvič predstavlja s solinami, ribogojnico Fonda in Kavarno Piran.

Bistvo Convente so poslovni sestanki.

“Ponudniki kongresnih storitev in vabljeni gosti so se vnaprej dogovorili za več kot 4000 individualnih poslovnih sestankov, kar je odličen rezultat,” je na predstavitvi novinarjem dejal Miha Kovačič, direktor Kongresnega urada Slovenije, ki je tudi organizator Convente.

Jutri bo ves dan potekal Future leaders forum, namenjen izobraževanju mladih, saj formalnega izobraževanja za delu na področju kongresnega turizma v Sloveniji v bistvu ni. V desetih letih se je v okviru Convente izobraževalo približno 400 mladih. Na dvodnevnih poslovni borzi organizirajo tudi predavanja in delavnice domačih in tujih strokovnjakov na temo kongresnega turizma.

Soorganizator borze je Slovenska turistična organizacija (STO), saj kongresni turizem sodi med tri nosilne segmente slovenskega turizma, “Ustvarja visoko dodano vrednost in je pomemben tudi zaradi podaljševanja sezone. Imamo dobro infrastrukturo za ta segment turizma, naša prednost pa je tudi varnost,” je dejala Karmen Novarlič. STO se udeležuje vseh ključnih strokovnih srečanj na področju kongresnega turizma in podpira Slovenski ambasadorski program, katerega cilj je promocija možnosti za organizacijo mednarodnih znanstvenih, strokovnih in poslovnih dogodkov v Sloveniji.

Za Turizem Ljubljana je Conventa ključni dogodek za pridobivanje kongresnih gostov.

Za Turizem Ljubljana je Conventa ključni dogodek na področju pridobivanja poslovnih srečanj, kongresov in tudi motivacijskih potovanj. Kot je dejala Tatjana Radovič, so zato sodelovanje letos nadgradili in že pred začetkom Convente izpeljali študijsko turo po Ljubljani za 23 udeležencev iz 10 držav. Teh je bilo sicer več po širši regiji.

Za Ljubljano je, podobno kot za Slovenijo, kongresni turizem eden izmed treh nosilnih segmentov turizma. Tako bo opredeljen tudi v novi razvojni strategije turizma prestolnice do leta 2025, tudi na osnovi raziskave, s katero je Turizem Ljubljana ugotavljal, koliko porabijo kongresni gosti v mestu, kako so zadovoljni s ponudbo in kaj pričakujejo.

Razstavljavci na Conventi.

V turističnih krogih nasploh in tudi med kongresnimi ponudniki je stečaj Adrie Airways povzročil nemalo skrbi, vendar, kot je povedal Miha Kovačič, je večina gostov, ki so pripotovali na Convento z letalom, prišla na Brnik, leti pa so bili za njih z drugimi prevozniki cenovno celo ugodnejši, kot prej z Adrio Airways.

Lokalno pridelano sadje

Conventa, ki je sicer javno-zasebni projekt, se financira s 14 odstotki iz javnih sredstev, preostale stroške pa pokrijejo s tržnimi aktivnostmi. Kot je povedal Gorazd Čad, direktor podjetja Toleranca Marketing, tehnični organizator Convente, ne gre le za poslovno borzo, ampak še za številne druge dogodke s področja marketinga in izobraževanja v različnih mestih po širši regiji.

Inovativna vstopna točka na Convento

Na predvečer Convente so podelili nagrade za posebne dosežke na področju organizacije poslovnih srečanj. Mednarodna žirija je nagrado Meeting Star Award podelila Ljubljani (v kategoriji mest, ki lahko gostijo dogodke do 2.000 oseb), Kranjski Gori (v kategoriji mest, ki lahko gostijo dogodke z do 600 udeleženci), medtem ko je nagrado Conventa Ambasador prejel Igor Kovačević, direktor Kongresnega urada Srbije in nagrado Conventa Hall of Fame pa Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Naslovna fotografija: Gorazd Čad, Miha Kovačič, Tatjana Radovič in Karmen Novarlič, fotografije: Cveta Potočnik