Meni Zapri

V Ljubljani prihodnji teden turistični in gastronomski sejem

Cveta Potočnik – Prihodnji teden bosta od srede do sobote na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala 31. mednarodni sejem Alpe-Adria in GASTexpo & Sladoled. Na prvem, ki ga organizira Gospodarsko razstavišče, bodo razstavljavci predstavili ponudbe za zeleni in aktivni turizem ter kamping in karavaning, drugi v organizaciji Primorskega sejma pa je mednarodni strokovni sejem okusov.

Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča na odprtju lanskoletnega sejma Alpe-Adria, foto: Cveta Potočnik

V spremljevalnem programu sejma se bo Slovenska turistična organizacija predstavila  s projektom zgodovinskim mest, Turistična zveza Slovenije z društvi iz cele Slovenija pa bo dala poudarek predstavitvi naravne, zgodovinske, kulturne, okoljske, gastronomske in obrtne dediščine.

Na sejmu bodo sodelovali tudi Planinska zveza Slovenije, Turizem Ljubljana in GIZ Pohodništvo s predstavitvijo novega portala Outdoor Slovenia, krožne daljinske poti Juliana Trail in daljinske kolesarske mreže.

Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji (MPZA SLO) se je prejšnji teden predstavljala na sejmih v Utrechtu in Stuttgartu, na sejmu Alpe-Adria pa bo organizirala posvet o umeščanju postajališč za avtodome v prostor, o ovirah, s katerimi se srečujejo investitorji, in možnih rešitvah. Na posvetu bodo sodelovala Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo, Judita Thaler iz podjetja Urbi bo predstavila izzive pri projektiranju postajališč, izkušnje iz prakse pa bodo povzeli Gregor Macedoni, župan Občine Novo mesto, Milan Gabrovec, župan Občine Markovci in Dušan Skerbiš, župan Občine Mirna.

Sejem v Stuttgartu, foto: Elvira Žagar
Sejem v Utrechtu, foto: Polona Bubnič                                

Razstavljeni bodo avtodomi in počitniške prikolice ter predelani kombiji uveljavljenih znamk in opreme zanje. Na sejmu bo tokrat mogoč tudi nakup in prodaja rabljenih avtodomov.

10 let sejemske nagrade Jakob

Gospodarsko razstavišče bo že desetič podelilo nagrado Jakob za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu. Dobitnik nagrade Jakob  2020 je že znan, to je program Gradovi Posavja, je odločila komisija v sestavi Lojze Wieser iz Avstrije, predsednik komisije prof. dr. Janez Bogataj in Jožko Sirk iz Italije. V obrazložitvi so zapisali, da so ti gradovi s svojimi različnimi vsebinami povezani v skupen projekt, kar je izjema in novost za slovenske razmere.

Dobitnica nagrade Jakob 2019 je bila lani Irena Fonda, foto: Cveta Potočnik

Strokovni program sejma

Letošnja novost je Hospeo Master 2020 – izobraževalno-poslovni dogodek o pereči problematiki kadrov v gostinsko-turistični dejavnosti. Znova bo poteka okrogla miza z naslovom Slovenija, gastronomska prestolnica v sklopu projekta The Slovenia Restaurant Awards, o slovenski gastronomiji, kot osrednji dvoletni promocijski in razvojni tematike slovenskega turizma, pa bo srečanje organizirala tudi Slovenska turistična organizacija.

V četrtek dopoldne bo slovenski založnik turističnih vodnikov In Your Pocket predstavil posebno izdajo knjige The Slovenia Book v povezavi z letošnjo svetovno razstavo Expo v Dubaju v Združenih arabskih emiratih, kjer bo Slovenija v okviru teme mobilnost, trajnost in priložnost sodelovala v sklopu trajnosti. Osnovni vidik predstavitve bo prikazati »zelenost« Slovenije in njene naravne lepote ter prizadevanja, da se te danosti ohranijo.

14. mednarodni strokovni sejmi okusov

Sejmi okusov GASTexpo & Sladoled so edini strokovni sejmi na področju hotelirstva, restavracij in cateringa (HoReCa) v Sloveniji. Predstavljeni bodo najnovejši trendi v gastronomiji in na področju tehnoloških inovacij, to je na osmih različnih področjih gastronomije, pijač, vin, kave, slaščičarstva, pekarstva, priprave sladoledov ter gostinske in hotelske opreme.

Utrinek z lanskoletnega sejma GASTexpo, foto: Primorski sejem

V okviru sejmov bodo potekale tudi različne predstavitve, razstave, degustacije, delavnice, predavanja in tekmovanja. Večina delavnic bo brezplačnih, udeležili pa se jih bodo lahko tako profesionalci kot ljubitelji kulinarike.

Priprava sladoleda je ena izmed nosilnih tem sejma GASTexpo, foto: Primorski sejem

Tudi tokrat se bodo najboljši kulinarični ustvarjalci pomerili v pripravi pizze, mešanju barskih pijač, izdelavi sladoledov in umetnosti risanja na kavne mlečne kreme. Na sejmu je posebno mesto rezervirano tudi za najboljše poznavalce piva in njihove butične pivovarne, ki se potegujejo za naziv GASTexpo pivo leta.

Naslovna fotografija: Gospodarsko razstavišče