Meni Zapri

Strokovna kulinarična revija Pet zvezdic izhaja že 27 let

27 let prve izdaje strokovne kulinarične revije Pet zvezdic  je bila priložnost za prijetno druženje nekdanjih in sedanjih sodelavcev ter gostov in poslovnih partnerjev  v Lounge Paviljonu Kaval Group v dvorani Jurček na Gospodarskem razstavišču. Hkrati je bilo odprtje razstave kulinaričnih fotografij Petra Irmana, fotografa in stalnega sodelavca revije Pet zvezdic.

Veronika Cvilak Križmančič, Urša Cvilak in Peter Irman, foto: Cveta Potočnik

Revija Pet zvezdic je najstarejša kulinarična revija v Sloveniji, izhaja že 27 let. Na pobudo takratnega direktorja in glavnega urednika Borisa Dolničarja jo je leta 1994 začelo izdajati Časopisno-založniško podjetje Kmečki glas. Že takrat je bilo na naslovnici zapisano, da gre za revijo za umetnost kuhanja in uživanja ob hrani in pijači. Tak zapis je pod imenom revije še danes. Zdaj ta kulinarični mesečnik izdaja podjetje Umami.

Dada Jerovšek (Kaval Group), Urša Cvilak, Peter Irman in Veronika Cvilak Križmančič, foto: Pet zvezdic

Prva in dolgoletna urednica revije Pet zvezdic je bila Zdenka Božičnik – Nena, zdaj je odgovorna urednica Urša Cvilak. Z njo revijo soustvarja sestra Veronika Cvilak Križmančič. Med stalnimi zunanjimi sodelavci so prof.dr. Janez Bogataj, Mira Šemić in Peter Irman, fotograf, ki se je med drugim izuril za fotografiranje jedi in styling hrane.

Fotografska razstava Petra Irmana, foto: Cveta Potočnik
Fotografska razstava Petra Irmana, foto: Cveta Potočnik
Fotografska razstava Petra Irmana, foto: Cveta Potočnik

Urša Cvilak in Peter Irman sta člana Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Matjaž Markič, Maja Irman, Cveta Potočnik in Drago Bulc, foto: Peter Irman

Kulinarična revija Pet zvezdic je uradno glasilo vrste strokovnih združenj. V revijo so tako vključene objave o delovanju Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Društva barmanov Slovenije, Zavoda SloVino, Kluba gostinskih veteranov, Sekciji hotelskih gospodinj pri TGZS, Vinski reprezentanci Slovenije, Sekciji picopekov Slovenije in Društvu za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Uredniška politika, prisotnost na terenu, sodelovanje z zunanjimi poznavalci enogastronomije in sodelovanje s strokovnimi združenji se odraža v bogati in strokovni vsebini revije.

Za presenečenje večera je poskrbel Aleš Ogrin, predsednik Društva barmanov Slovenije, ko je barmanki Dragi Kepeš izročil njeno najdeno bronasto medaljo. To medaljo je osvojila na IBA svetovnem prvenstvu v pripravi koktajlov v Tokiju, vendar so jo ji kasneje ukradli. Foto: Pet zvezdic

Naslovna fotografija: Zdenka Božičnik – Nena in Urša Cvilak, foto: Peter Irman