Meni Zapri

Ob Mednarodnem dnevu turističnih vodnikov 65 brezplačnih vodenj

Svetovna zveza društev turističnih vodnikov (WFTGA) od leta 1990 kot svoj “rojstni dan” obeležuje 21. februar kot Mednarodni dan turističnih vodnikov (MDTV). Že od začetka tedna in vse do 26. februarja bodo bodoči turistični vodniki organizirali številna tematsko raznolika brezplačna vodenja. Letos bo organiziranih rekordnih 65 vodenj v 40 krajih po  Sloveniji.  Dogodek je neprofitne narave, tako da turistični vodniki za ta vodenja ne bodo plačani.

Z vodenji, ki so namenjena v večini splošni in v nekaj primerih zelo specifičnim javnostim, želijo turistični vodniki povečati ugled svojega poklica in javnost informirati, kaj turistično vodenje je.

V Sloveniji sodi poklic turističnega vodnika med regulirane poklice, kar pomeni, da je zanj potrebno narediti licenco na državni ali lokalni ravni. Licencirani vodniki želijo na svoj mednarodni dan tudi utrditi zavedanje domače javnosti, kaj vse je njihova kulturna in naravna dediščina ter kako s pomočjo profesionalnega turističnega vodenja zaščititi vrednote omenjene dediščine.

Letos bo organiziranih rekordnih 65 vodenj v 40 krajih po  Sloveniji, foto: Argos

Po besedah Mateje Kregar Gliha, predsednice Argos – Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije, je vodenje ob 21. februarju darilo vodnikov domačinom, ki običajno ne obiščejo zanimivosti domačega kraja. V ospredje so izpostavili zgodbe, ki navdušujejo ljudi, sprožijo čustva, lahko jih ponesejo, lahko jih tudi spomnijo na kaj neprijetnega, ampak nikoli jih ne pustijo ravnodušnih. Kot tudi pravi Gliha, je prav to največja dodana vrednost turističnih vodnikov, da skozi zgodbe interpretirajo zgodovino, kulturo, jezik in kulinariko določene destinacije, ob upoštevanju lokalne skupnosti. Na tak način, da se gostov dotaknejo, da skupaj soustvarijo prijetno izkušnjo, ki se je bodo spominjali.

Vodenja v okviru Mednarodnega dneva turističnih vodnikov niso dolga, trajajo približno 1 uro. Za večino vodenj se ni potrebno predhodno najaviti, medtem ko se je za nekatera potrebno, predvsem zaradi logistike. Seznam vseh vodenj je dostopen na tej povezavi.