Meni Zapri

Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj v drugi krog za EPK 2025

Janez Platiše, Seniorske novice, 28. februar 2020 – Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj so se med slovenskimi kandidati uvrstili v drugi krog razpisa za naziv Evropske prestolnice kulture za leto 2025 (EPK), je povedala Cristina Farinha, predsednica sveta neodvisnih strokovnjakov za izbor EPK na Ministrstvu za kulturo. Po besedah državne sekretarke Petre Culetto so odločitev sprejeli po nekajurni razpravi.

Cristina Farinha razglasi izbrana mesta EPK 2025:

Decembra bo znano katero mesto bo izbrano za naziv Evropska prestolnica kulture 2025

Na razpis sta se poleg naštetih mest prijavila še Kranj in Lendava. Priporočilo za ožji izbor je pripravila skupina 12 neodvisnih strokovnjakov. Mesta, ki so se prebila v ožji izbor, bodo do konca te jeseni lahko dopolnila svoje prijave. Strokovni svet se bo potem ponovno sestal in decembra letos za naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025 predlagal eno mesto.

Cristina Farinha, predsednica 12-članskega sveta je izbrana mesta razglasila ob navzočnosti njihovih predstavnikov. Veliko prijav je bilo po njenih besedah izvirnih, nekatere pa so čezmejne, kar se ji, glede na to, da je kultura brezmejna, zdi pozitivno. “Kar imamo skupnega, je naša kultura. Vsako prijavljeno mesto je že vložilo ogromno truda in zavzetosti, zato so vsa, ne glede na izid, zmagovalci.” Povedala je tudi, da so bili pozitivno presenečeni, da je svoje kandidature oddalo šest mest, kar je “veliko število za tako majhno, a sicer veliko državo”.

Neda Rusjan Bric, vodja kandidature Nova Gorica – Gorizia EPK 2025:

Špela Težak, svetovalka kandidature Ptuj EPK 2025:

Nina Peče Grilc, vodja kandidature Ljubljana EPK 2025:

Martina Gamboz, vodja kandidature Piran – Pirano 4 Istria EPK 2025:

V letu 2025 bo Slovenija tako že drugič prispevala mesto, ki bo nosilo prestižni naslov Evropske prestolnice kulture. Ta naziv je že pripadel Mariboru, ki je nato s partnerskimi mesti – Mursko Soboto, Novim mestom, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem – kulturno obarval celotno leto 2012. Tudi v Nemčiji zdaj poteka izbor nemškega mesta, ki bo druga Evropska prestolnica kulture v letu 2025.

Fotografije in videi: Janez Platiše