Meni Zapri

Sloveniji nagrada Best of Europe 2020 na področju trajnosti

Slovenija se je s svojimi prizadevanji na področju trajnostnega razvoja turizma v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, ki jo izvaja Slovenska turistična organizacija uvrstila med zmagovalce nagrad 2020 Sustainable Top 100 Destination Awards. Kot najboljša destinacija na področju trajnosti je osvojila prvo mesto  v kategoriji  Najboljši v Evropi – Best of Europe.

Razglasitev nagrad  bi morala potekati v okviru svetovne turistične borze ITB Berlin, ker pa je bila odpovedana, je organizator – fundacija Green Destinations zmagovalce in finaliste objavil na spletu, uradna podelitev nagrad pa bo potekala v okviru osrednjega zelenega destinacijskega dogodka na globalni ravni Global Green Destinations Day (GGDD) 2020 in sicer med 6. in 8. oktobrom v Bodrumu v Turčiji.

Nagrado Best of Europe je STO prejela za uvajanje trajnostnih modelov v turizmu na nacionalni ravni, v okviru programa Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) skupaj z akreditiranim partnerjem sheme Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace in za primere dobrih praks, ki so jih razvili v Bohinju, Mariboru, Mirnu Kras, Idriji in v Monstera bistroju.

Zelena shema slovenskega turizma je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko kakovosti Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, nudi konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja destinacijam in ponudnikom in promovira zeleno delovanje. Trajnostni razvoj je temelj slovenskega turizma, h kateremu so se zavezali vsi njegovi ključni nosilci in STO.

V zeleni shemi že 100 ponudnikov

V manj kot šestih letih se je v zeleno shemo vključilo 53 turističnih destinacij, 45 ponudnikov nastanitev, 4 naravni parki, 2 turistični agenciji in znamenitost. Kot stoti je v ZSST prejšnji teden vstopil ponudnik nastanitev Nebesa Chalets.

Da je nacionalni in certifikacijski program resnično primer dobre prakse, kako v trajnostni razvoj vključevati vse ravni v turizmu (destinacije in ponudnike) in jim ponuditi orodje za  nenehno izboljševanje in nadgrajevanje trajnostnega delovanja, ki je v svetu vzbudil veliko pozornosti, se odraža tudi v različnih nagradah z utemeljitvijo, da gre za model dobre prakse.