Meni Zapri

Napovedi mednarodnih in slovenskih institucij za čas po koronavirosu

Svetovni potovalni in turističnih svet (WTTC) je pozval svetovne voditelje, da sprejmejo ukrepe za rešitev turističnega industrije, nanje se je obrnil pred izrednim srečanjem skupine G20 v Saudski Arabiji.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ocenjuje, da pandemija pomeni večji gospodarski šok kot je bila finančna kriza v letih 2008 in 2009. Organizacija z vsako objavo navaja bolj pesimistične gospodarske napovedi, negotove je tudi, kako dolgo bo trajalo okrevanje gospodarstva in koliko ljudi bo ostalo brez dela, saj bodo zdravstveni krizi sledile finančna kriza in težave na področju zaposlovanja.

Evropski turizem utegne utrpeti škodo v višini 552 milijard dolarjev

Turizem v globalni BDP prispeva 10,4 %, neposredno pa zagotavlja eno izmed desetih delovnih mest. Svetovni in potovalni svet (WTTC) je  25. marca objavil rezultate raziskave, da se je tveganje za izgubo službe v turističnem sektorju povečalo za 50 %, in da je zaradi negativnih posledic pandemije na globalni ravni ogroženih kar 75 milijonov delovnih mest, kar je 23 % vseh delovnih mest (vseh zaposlenih v turizmu je 320 milijonov). To pa pomeni, da se utegne letošnji BDP iz turizma zmanjšati za 2,1 bilijonov dolarjev. Najbolj prizadeta naj bi bila azijsko-pacifiška regija z do 49 milijoni ogroženimi delovnimi mesti in blizu 800 milijardami dolarjev manjšim turističnim BDP. V Evropi naj bi bilo v turizmu ogroženih do 10 milijonov delovnih mest, kar pomeni zmanjšanje turističnega BDP v višini blizu 552 milijard dolarjev.

Med najbolj prizadetimi evropskimi državami utegne biti Nemčija s skoraj 1,6 milijona ogroženimi delovnimi mesti, sledi ji Rusija z 1,1 milijonom, Italija in Velika Britanija pa utegneta izgubiti milijon delovnih mest v turistični industriji.

Med tistim, ki jih je negativni vpliv virusa najbolj prizadel, je industrija poslovnih potovanj in organizacije poslovnih oziroma kongresnih dogodkov. Aktualna raziskava inštituta Skift je pokazala, da 40 % anketiranih podjetij pričakuje, da se bodo poslovna potovanja znova začela čez tri mesece, 17 % pa jih meni, da je bolj realno čez šest mesecev (izvedena med 18. in 21. marcem s strani Global Business Travel Association med 1.155 podjetji).

Mednarodno združenje za zračni transport (IATA) je objavilo, da je pandemija koronavirusa povzročila prvo zmanjšanje povpraševanja po letalskem prometu v zadnjih enajstih letih. Zaradi strogih omejitev potovanj in pričakovane svetovne recesije IATA ocenjuje, da bi se lahko prihodki potniškega prometa v industriji zmanjšali za 252 milijard dolarjev oziroma za kar 44 % v primerjavi z letom 2019 (v Evropi za 76 milijard dolarjev v primerjavi z 2019).

Tudi v Sloveniji je turizem med najbolj prizadetimi panogami. Dejstvo je, da je turizem med panogami, ki bodo najbolj močno čutile negativne posledice širitve koronavirusa. Večina turističnih zmogljivosti v Sloveniji je zdaj zaprtih; kot kaže analiza za obdobje od 9. do 15. marca 2020, je bil v tem obdobju, v primerjavi z letom 2019, zabeležen kar 68 % upad zasedenosti turističnih zmogljivosti. Najbolj prizadeti v turizmu so organizatorji kongresov in dogodkov, hoteli in druge nastanitve ter mesta za krajše obiske in destinacije z bolj izrazito sezonsko ponudbo. Večje zmanjšanje števila gostov imajo tudi destinacije, v katerih prevladujejo tuji gostje. Slovenski turizem bo nedvomno zelo občutil posledice pandemije, predvidoma se bodo zmanjšale investicije, okrevanje bo dolgotrajno, verjetno nekaj let, odvisno od trajanja pandemije in obvladovanja kriznih razmer.

Vir: WTTC, TTA