Meni Zapri

Gostinci pozivajo vlado k vnovičnemu zagonu dejavnosti

Med najbolj prizadetimi panogami zaradi epidemije covid-19 sta gostinstvo in turizem. Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije zato vlado poziva, da se čim prej zažene tudi gostinsko dejavnost ob hkratnem upoštevanju protokolov in navodil NIJZ, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

”Z današnjim dnem je sicer dovoljen prevzem hrane v gostinskih lokalih, želimo pa si, da nam vlada omogoči tudi postopno obratovanje gostinskih lokalov, seveda ob upoštevanju navodil NIJZ. Predlagamo, da bi po vzoru Avstrije, tudi naši gostinci lahko začeli delati že 15. maja. Ker nam tudi letni čas to omogoča, bi lahko za varnost gostov in zaposlenih v gostinstvu še dodatno poskrbeli na način, da bi stregli na zunanjih površinah oziroma terasah,” ob tem poudarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

V sekciji smo zaskrbljeni nad situacijo, saj večina naših gostincev nima dovolj sredstev, da bi zaposlenim izplačala nadomestila za čakanje na delo.  Da se s problemom likvidnosti soočajo skoraj vsi obrtniki in podjetniki, je pokazala tudi anketa OZS, ki smo jo predstavili minuli petek.  Od vlade pričakujemo, da bo urgentno poskrbela za likvidnost vseh, ki sicer zgledno poslujejo, plačujejo davke, plače in račune, zaradi krizne situacije pa jim je sedaj enostavno zmanjkalo sredstev za pokritje fiksnih stroškov in plač.

Kako težka je situacija, nam vsakodnevno sporočajo naši člani. V priponki zato pošiljamo pismo gostinca iz Pomurja, ki zaposluje več kot 15 oseb. V pismu je med drugim zapisal: “Državi smo v obdobju našega  poslovanja poravnali več kot 1,5 mio davkov in prispevkov in te imamo poravnane tudi sedaj. Torej smo mi svoje  obveznosti do države izpolnili. Ali nam bo država tudi tokrat obrnila hrbet? Ne vemo, kako naprej.”

Drugi predlogi sekcije

V sekciji smo že večkrat izpostavili, da bo panoga še posebej prizadeta in bo okrevanje dolgotrajno. Zato smo med drugim podali predloge, da se podaljšajo ukrepi pomoči za nadaljnjih 6 mesecev za zaposlene delavce v gostinstvu, ki bodo zaradi morebitnega  zmanjšanja obsega dela ostali na čakanju, znižanje stopnje DDV za pijače na 9,5%, znižanje stroškov dela študentov, zagotovitev in pokritje stroškov za zaščitna sredstva, ki bodo potrebna za varno obratovanje gostinskih lokalov in drugo.

”Gostinci opravljamo svoje delo, ker smo že po naravi gostoljubni in ustrežljivi. Brez gostov tudi gostinstva ni. Želimo si, da bi v slovenskih gostilnah čim prej nazdravili ob zmagoslavju nad virusom,” je zaključil Cvar.

Vir: Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije