Meni Zapri

Evropska komisija je sprejela priporočila za reševanje poletne turistične sezone

Bruselj želi ljudem poleti omogočiti potovanja in počitnice, turistični industriji pa ponoven zagon in rešiti za poletje kar se rešiti da. Vendar, poletni turizem ne bo normalen, je dejala podpredsednica Komisije Margrete Vestager.

Zaradi epidemije so države članice EU sprejele različne ukrepe in omejitve za potovanja, s sprejetjem smernic pa želi Komisija spodbuditi njihovo postopno odpravljanje in oživljanje turizma, s tem, da bi bila zagotovljena varnost turistov in zaposlenih v turizmu.

Evropska komisija predlaga postopen pristop, omejitve naj bi se najprej sprostile med območji ali državami članicami, ki imajo podobno epidemiološko stanje. Državljani držav s podobno ravnijo okužb naj bi torej potovali bolj svobodno.

Na območjih, kjer naj bi znova omogočili turizem, mora biti po priporočilu Komisije dovolj zmogljivosti v bolnišnicah, za testiranje in nadzor nad okuženimi tako za lokalno prebivalstvo kot v primeru nenadnega pojava novega žarišča okužb za turiste.

Kako naj bi se spremenila potovanja?

Povsod, kjer ni mogoče upoštevati socialne distance, je potrebno zagotoviti ustrezne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, priporoča Komisija.

Komisija tudi priporoča nakup vozovnic in check-in prek spleta.

V prevoznih sredstvih naj bo manj potnikov, med potniki, ki niso iz istega gospodinjstva naj bo ustrezna varnostna razdalja, obvezno naj bo nošenje mask.

Povsod morajo biti dostopna sredstva za  razkuževanje. Med vožnjo in poleti naj se ne streže hrane in pijače.

Kako ravnati v turističnih krajih?

V turističnih krajih, pravijo priporočila, je potrebno usposobiti zaposlene v turizmu za preprečevanje okužb in prepoznavanje znakov bolezni.

Evropska komisija tudi predlaga poslovanje z manjšim številom zaposlenih.

Socialno razdaljo v hotelih in restavracijah naj bi zagotavljali z naročanjem na posamezne termine.

Priporočila Komisije za članice niso obvezujoče, vsaka članica se odloči sama, katera priporočila bo upoštevala.

Vavčerji ali vrnitev denarja

Med potniki in letalskimi družbami se od izbruha pandemije bije bitka, ker slednje za odpovedane lete potnikom izdajajo vavčerji in jim ne vračajo denarja za kupljene vozovnice. EU se je v tem primeru postavila na stran potnikov, vztraja da so letalske družbe potnikom dolžne vrniti denar za odpovedana let, saj je le tako mogoče obdržati uveljavljen sistem pravic potnikov.