Meni Zapri

Čebelam prijazna košnja v Ljubljani

Na današnji dan, ko obeležujemo svetovni dan čebel, je Mestna občina Ljubljana predstavila akcijo osveščanja o pomenu pozne košnje za čebele, ki so jo poimenovali Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle.

Kasnejša košnja na izbranih javnih zelenih površinah v mestu opozarja na pomen ohranjanja travniške rastlinske strukture, ki daje pašo opraševalcem, od medonosnih čebel do številnih divjih opraševalcev, še posebej pa je izpostavljen pomen čebel za naravo in človeka.

Table z napisom Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle, bodo najprej postavljene na več lokacijah v parku Tivoli, v Parku slovenske reformacije, na pobočju Ljubljanskega gradu in v sadovnjakih na mestnih vrtičkarskih območjih.

Urbano čebelarstvo v Ljubljani – tudi BTC se je vključil v Čebelarsko pot. Foto: Cveta Potočnik

Sčasoma bodo v Ljubljani prakso razširili še na druge večje zelene površine v mestu, pripravili pa bodo tudi načrt podaljševanja cvetenja travniških rastlinskih sestavov na zelenih površinah v mestu. S temi aktivnostmi sledijo trajnostnemu razvoju mesta, ohranjajo in večajo biodiverziteto, hkrati pa zmanjšujejo ogljični odtis.

Mestna občina Ljubljana vabi Ljubljančane, da se pridružijo skrbi za čebele in druge opraševalce ter tudi svoje trate pokosijo pozneje, ko cvetlice že odcvetijo.

V Ljubljani se čebelarjenje širi

Na območju Ljubljane deluje kar 350 čebelarjev, ki gospodarijo z več kot 4. 500 čebeljimi družinami. Večina čebelari na podeželju, ki predstavlja kar dve tretjini vsega območja Mestne občine Ljubljana. Vedno več je tistih, ki se odločajo za čebelarjenje znotraj avtocestnega obroča. Tu s razvija tako imenovano urbano čebelarstvo.

Čebelja pot

Leta 2015 je bila v Ljubljani zasnovana Čebelja pot, ki danes združuje že 35 partnerjev, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter čebelarjev in čebelarskih društev. Ne gre le za pot, ampak gibanje podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbijo za dobrobit čebel v mestu.

Naslovna fotografija: MOL