Meni Zapri

Ministri za turizem EU so se zavzeli za finančno pomoč turizmu na ravni EU

Na današnji video konferenci so ministri za turizem EU izmenjali poglede o tem, kako najbolje implementirati usmeritve in priporočila, ki jih je 13. maja predstavila Evropska komisija, da bi pomagala državam članicam usklajevati postopno odpravljanje omejitev za potovanja in omogočila ponovni zagon turističnih podjetij ob upoštevanju potrebnih zdravstvenih ukrepov.  Na konferenci je sodeloval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ministri so podprli usmeritve Komisije kot nujen prvi korak za okrevanje turističnega sektorja. Ministri so se strinjali s številnimi principi, ki naj bi jih pri tem upoštevali:

  • tesna  koordinacija na ravni EU
  • postopen pristop, korak po koraku
  • odločitve, zasnovane na epidemioloških podatkih
  • diskriminacija na osnovi državljanstva ni sprejemljiva

Ker sta potrebna jasna komunikacija in popolna transparentnost za oživitev zaupanja v potovalno in turistično industrijo, so ministri podprli načrt Komisije za postavitev interaktivne spletne strani, ki bo zagotavljala turistom informacije v realnem času o pogojih in ukrepih  v posameznih državah članicah.

Več  držav je menilo, da turistični sektor potrebuje hitro in ciljno finančno pomoč na ravni EU za premagovanje posledic zaradi COVIDA-19, vključno z  ustrezno finančno pomočjo iz načrtovanega EU načrta obnove, ki naj bi ga Komisija predstavila 27. maja letos.

Glede potnikov, katerih poleti so bili odpovedani zaradi pandemije, je več držav članic Komisijo pozvalo, naj omogoči posameznim državam večjo fleksibilnost, da bi lahko reševale problem likvidnosti letalskih družb.