Meni Zapri

Novinarji premagali 65 kilometrov Barjanke

Namesto 39. Maratona Franja BTC City in tretje izvedbe rekreativnega kolesarjenja po trasi Barjanke, ki bi morala potekati ta konec tedna, a ju ni bilo mogoče izvesti zaradi še vedno trajajočih zdravstvenih razmer, je Kolesarski klub Rog skupaj s partnerji Maratona Franja BTC City organiziral čistilno akcijo na vseh kolesarskih trasah siceršnjega tridnevnega dogodka. Včeraj je dobrih 65 kilometrov po trasi Barjake prevozila tudi ekipa turističnih novinarjev.

Številčna ekipa se je prvi dan čistilne akcije podala na Barjanko. Foto: Prijavim.se/Frane Kranjec

Novinarsko ekipo je po trasi Barjanke iz Ljubljane preko Brezovice in Vrhnike do Bistre ter Iga ter nazaj v Ljubljano vodil Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City in idejni oče čistilne akcije. Ves čas je skrbel, da je kolesarjenje novinarjev potekalo varno, nekateri so imeli priložnost prvič preizkusiti električna kolesa, drugi so se raje vozili s svojimi na lastni “pogon”.

Ekipa Društva turističnih novinarjev Slovenije, foto: Prijavim.se/Frane Kranjec
Prvi postanek na Barjanki
Kolesarjenje od Vrhnike proti Bistri, na čelu Maja Oven (desno) in Maja Zagoričnik (levo)

Na čelu kolone je vozila Maja Oven, direktorica sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v družbi BTC in podpredsednica ženske kolesarske ekipe Ale BTC Ljubljana. Maja Oven je tudi podpredsednica Društva turističnih novinarjev Slovenije. V ekipi so bili tudi Aleks Štakul, predsednik KD Rog, Tone Fornezzi Tof, idejni oče maratona in Alexander Steffens, predlanski zmagovalec Franje.

Maja Oven, Alexander Steffens in Gorazd Penko.

Zakaj se je Alexander Steffens udeležil čistilne akcije KD Rog

Alexander Steffens, ki se je lani na maratonu hudo poškodoval, je ob svojem letošnjem prihodu na čistilno akcijo dejal: “To mesto, ti ljudje tukaj in območje so me vedno sprejeli z odprtimi rokami in prisrčno, tako v dobrih kot slabih časih. Zato sem se vrnil v Ljubljano prvič po moji nesreči, da bi pomagal na čistilni akciji. Radi bi vrnil vse kar morem tej ekipi, temu območju, tej čudoviti naravi. V veliko čast mi je bilo stati z ramo ob rami s to ekipo ta konec tedna. I feel sLOVEnia.”

Gorazd Penko med čistilno akcijo, foto: Prijavim.se/Frane Kranjec

Tolikšne hitrosti kot kolesarji tekmovalci v novinarski ekipi seveda ni dosegel nihče. Sicer pa je prav to bistvo kolesarskega dogodka Barjanka, ki ima namen predstaviti naravne lepote Ljubljanskega barja, in njegovo biodiverziteto, in je turistično-športni dogodek, ki povezuje lokalno skupnost, vseh sedem občin, ponudnike in društva.

Pred Hotelom Bistra: Aleks Štakul, Maja Zagoričnik, Maja Oven, Tone Fornezzi Tof, Lenka Gložančev, Franci Potočnik, Marjana Grčman in Mitja Felc

Zaradi varnosti novinarji, razen redkih izjem, sicer aktivno niso sodelovali v čistilni akciji, saj je bil dan, preživet na Barjanki, namenjen tudi spoznavanju Ljubljanskega barja.

Peter Močnik, novinar Radia Slovenija, je v odvrženo vrečo nabral odpadke, ki jih je pobral ob cesti med Bistro in Jezerom.
Del pobranih odpadkov prvega dne čistilne akcije

Dan pa je bil namenjen tudi srečanju z Janezom Kastelicem, direktorjem javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje, Danielom Cukjatijem, županom Občine Vrhnika in Janezom Cimpermanom, županom Občine Ig. Vsi so spregovorili o tem, kaj vse Ljubljansko barje, ki ga je v preteklosti že preoblikoval človek, ponuja obiskovalcu, kakšni so načrti posameznih občin in kateri so projekti, ki jih bo mogoče izpeljati le s sodelovanjem ne le med občinami ampak tudi z lokalnim prebivalstvom.

Lenka Gložančev, Janez Kastelic, Daniel Cukjati, Maja Oven in Jože Jerman

Gre denimo za urejanje mreže kolesarskih poti, urejanje turističnih vstopnih točk, ureditev plovbe poti po Ljubljanici do barja in strategije za usmerjanje obiskov. Na to področje sodi pred kratkim sprejet odlok o urejanju prometa in parkiranja ter varovanja narave in okolja na območju Iškega vintgarja, ki ga je bilo potrebno sprejeti zaradi velikega števila obiskovalcev in njihovega pogosto nesprejemljivega ravnanja do okolja.

Janez Temlin, Janez Kastelic, Janez Cimperman, Cveta Potočnik in Aleks Štakul

Izmed projektov, ki bo zaživel že letos, kaže omeniti Interpretacijski center biotske raznovrstnosti in dediščine kolišč na Ljubljanskem barju, ki ga urejajo na Igu. V novozgrajeni stavbi, ki ne bo klasičen muzej, bodo obiskovalci na interaktivni način lahko sami raziskovali, kaj vse skriva barje in kaj se je na tem območju dogajalo v preteklosti. Sredstva za naložbo je zagotovila Občina Ig, pri vsebini centra pa sodelujeta javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje in SAZU. Bodoča koliščarska naselbina na območju, uvrščenem na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine, bo od centra oddaljena približno 200 minut.

Kmalu bo v tej stavbi zaživel Interpretacijski center biotske raznovrstnosti in dediščine kolišč na Ljubljanskem barju.

Izvedbo včerajšnjega kolesarjenja za novinarje, kot spremljevalnega dogodka čistilne akcije Barjanke in drugih kolesarskih tras, po katerih običajno poteka Maraton Franja BTC City, so z organizacijo in vodenjem omogočili KD Rog, kolesarske majice BaneM je zagotovila družba Banem šport, električna kolesa družba A2U, sendviče in vodo SPAR, vrhniške štruklje pa Hotel Bistra v Bistri. Udeležbo novinarjev je organizirala Maja Oven in podpori družbe BTC.

Pobiranje odpadkov na 300 kilometrih dolgih trasah

Dvodnevno čistilno akcijo vseh kolesarskih tras, po katerih sicer poteka Maraton Franja BTC City, njihova dolžina pa znaša več kot 300 kilometrov, je torej organiziral KD Rog ob upoštevanju vseh preventivnih zdravstvenih ukrepov skupaj s partnerji maratona. V njej so sodelovali kolesarji in kolesarke vseh sekcij društva in njegovi aktivni člani.

Aleks Štakul, predsednik KD Rog, pobudnik čistilne akcije, je dejal, da za izvedbo letošnjega Maratona Franja BTC City v manjšem obsegu še obstaja nekaj možnosti, če bo jeseni epidemijeloška slika ugodna.
V čistilni akciji so sodelovali kolesarji in kolesarke vseh sekcij KD Rog in njegovi aktivni člani. Foto: Prijavim.se/Frane Kranjec

»Naravne lepote, ki jih občudujemo in na naših številnih poteh vedno na novo odkrivamo, so naš največji prijatelj in zaveznik. Zato nam za lepo, prijazno in čisto okolje ni vseeno, dolžni smo zanj skrbeti in ga ohraniti tudi za naše prihodnje rodove,« pa je o odločitvi za čistilno akcijo dejal Aleks Štakul. Povedal je tudi, da še niso povsem odpovedali možnosti, da bi vsakoletni kolesarski praznik izpeljali tudi letos, odločitev naj bi bila sprejeta do konca tega meseca. Če bodo jeseni razmere ugodne bo morda mogoče v prilagojen obsegu izpeljali sobotni in nedeljski program Maratona Franja BTC City.

Tekst in fotografije: Cveta Potočnik