Meni Zapri

Gostoljubna in slikovita Prlekija

Vtisi prvega pokoronskega potovanja po Prlekiji, gričevnatih vinorodnih območjih severovzhodne Slovenije med Dravo in Muro ob hrvaški meji, v ekipi turističnih novinarjev Slovenije, so odlični. Odkrivanje krajev, ki so mi geografsko blizu, pa sem jih kot nekdanja  svetovna popotnica spregledala, je v časih promocije domačega turizma, priporočljivo. Tudi  za širitev vedenja  o ponudbi izvrstne domače hrane in vin ter spoznavanja gostiteljev, ki se trudijo ne le, da bi v teh časih preživeli, ampak ohranili svojo izvirnost ter postali prepoznavni v širšem okolju.

Novinarji v družbi s Francijem Cvetkom na njegovem posestvu na Koglu nad Veliko Nedeljo, foto: Aleš Gačnik

Gostobesedni vodič Stanko Ivanuša nam je na začetku enodnevnega druženja povedal, da je bil njegov spopad z virusom uspešen, podrobno pa opisal potek zdravljenja. Morda smo si tudi zaradi slišanega pri vstopu in izstopu iz avtobusa vestno in v skladu z navodili razkuževali roke. Znotraj pa smo se ob prihodu na Turistično kmetijo Sonje Ozmec v Senešcih 83 razkužili z borovničevcem, pred domačim prleškim zajtrkom, ki je teknil in bil dobra podlaga za dolg dan doživetij.

Turistična kmetija Sonje Ozmec, foto: Cveta Potočnik

Tradicijo domačije na hribu s pogledom na Dravsko dolino je zaznati tako v kulinarični ponudbi kot razstavljenem v mizarskem muzeju. Pridih novodobnosti pa ji dajejo tri miniaturne lesene hiške za popotnike, ki lahko, razen v njih, prenočijo tudi v osmih sobah in dveh apartmajih ter se hranijo v prostorni jedilnici z domačo hrano.

Dvorec Kogl

V čudovitem ambientu dvorca Kogl smo poleg vrhunske kapljice našli tudi hrano za dušo. Franc Cvetko ni običajen vinar in njegova estetika se razlikuje od doslej doživete na degustacijah. Skupaj s hčerko Špelo Cvetko sta se potrudila, da nam bodo ostali v spominu simbioza narave in duhovnosti ter odlična vina.

Franci Cvetko s hčerko Špelo, foto: Cveta Potočnik

Pred grajsko pristavo Ormož nam je dobrodošlico izrekel Daniel Vrbnjak, župan mesta, pogovarjali smo se tudi s podžupanjo Irmo Murad in se v prenovljenih muzejskih prostorih zazrli v preteklost zanimivega mesta in okolice.

Stanko Ivanuša, vodnik, Andreja Brglez, v.d. direktorice JZTKŠ Ormož, ormoški župan Daniel Vrbnjak, ormoška podžupanja Irma Murad in Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, foto: Cveta Potočnik

V Ormožu smo se razveselili tudi ponovnega snidenja z Andrejo Brglez, v.d. direktorice Javnega Zavoda za turizem, kulturo in šport Občine Ormož. Tako kot ob obisku Destinacije Jeruzalem (to je nova blagovna znamka slovenskega turizma) minulo jesen je skupaj s sodelavci za naše društvo pripravila zelo zanimiv program, ki nam je – 28 turističnim novinarjem iz Slovenije, Hrvaške in Rusije – znova omogočil spoznati kar nekaj zanimivih kotičkov Prlekije in pridobiti informacije o turističnih kmetijah, vinarjih, kulinariki ter naravnih in kulturno-zgodovinskih bogastvih na tem območju.

Ormoške lagune

Mokrišče, ptice in predvsem vodni bivoli so pritegnili našo pozornost v Ormoških lagunah – nekdanjih  bazenih tovarne sladkorja Ormož. Dominik Bombek iz Društva za opazovanje ptic (DOPS) nas je popeljal po učni poti do štirih opazovališč in sproti izčrpno opisoval videno v vlažnem okolju.

Vodni bivoli v Ormoških lagunah, foto: Matjaž Markič

Glede vlage v zraku je bilo prijetneje na turistični kmetiji Püklavec v Zasavcih, ki se ponaša z lokalno kulinariko in izbranimi vini: šiponom in rumenim muškatom ter drugimi.  Medtem ko je gospodar Blaž Puklavec moral poskrbeti za škropljenje vinograda, nas je prijazno pozdravil njegov oče Franc Püklavec in uživali smo v razgledu in druženju na prostem.

Izjemen razgled izpred turistične kmetije Puklavec, foto: Matjaž Markič

Na ekološki kmetiji Biodežela v Jastrebcih pri Kogu ob meji s Hrvaško smo zobali plodove šmarne hrušice in poslušali Zvonka Pukšiča, ki je dejal, da zdrava hrana in zdrave misli naredijo življenje čudovito. Ozimnica po naročilu ima svojo ceno, ponujajo izdelke za razvajanje, dedkovo vino in sezonske sokove. Slednje smo imeli tudi priložnost poizkusiti, preden smo se popeljali v Središče ob Davi.

Konjeniško društvo Središče ob Dravi tudi obiskovalcem omogoča vožnjo s konjsko vprego, foto: Žanna Korošec

Konjeniško društvo Središče ob Dravi nas je pričakalo s kočijami in vožnja s konjsko vprego do reke Drave je bila izjemno adrenalinsko doživetje ob sončnem zahodu. Po njem smo se razšli, z željo, da se bomo na destinacijo Jeruzalem Slovenija še vrnili in s pomočjo turističnega zemljevida proučili vse skrite kotičke tega dela naše dežele.

Tekst: Brigita Bavčar

Naslovna fotografija: Razgled s Kogla, foto: Cveta Potočnik