Meni Zapri

Povezani ponudniki Krasa in Brkinov vabijo

Cveta PotočnikMiren – Kostanjevica je najbolj severna občina, ki se je priključila promocijski akciji Gremo na Kras, letošnjemu skupnemu nagovarjanju slovenskih gostov, da obiščejo Kras in Brkine za več kot en dan. Združili so se v prvo veliko regijsko gastronomsko družino v Sloveniji in ji dali ime KrasPass gourmet. O njej podrobneje pišemo v prispevku Zdaj je čas. Gremo na Kras. Posamezna kraška in brkinska območja pa so letos pripravila tudi druge novosti.

Foto: Jošt Gantar

Ariana B. Suhadolnik, vodja Zavoda za turizem Občine Miren-Kostanjevica, je na nedavni skupni predstavitvi Krasa in Brkinov predstavila knjižico Šparglji – beluši, iz narave na krožnik po namigih kuharskih mojstrov Vipavske doline in Krasa. Gre za elektronski in tiskan kulinarični vodnik po mediteranski in kraški kulinariki, v njem pa najdemo razmišljanje o špargljih kot sestavnem delu kuhinje tega območja priznanega kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča iz Gostilne pri Lojzetu, Dvorec Zemono in recepte za pripravo jedi s šparglji 13 kuharjev.

Foto: Cveta Potočnik

V Orehovljah poteka vsako leto teden špargljev, že doslej so torej znali tej sestavini dati pravo težo ali kot je o špargljih v omenjeni knjižici zapisal Tomaž Kavčič: »Z leti sem dojel, da je naš špargelj nekaj res posebnega. Tako kot vse sestavine, ki imajo izjemno velik delež vode, ima izrazito lokalni karakter. Z vodo dobesedno potegne vase »dušo« zemlje, na kateri raste.«

Matej Oset, direktor Kobilarne Lipica je poudaril, da je tudi za kobilarno pomembno vključevanje lokalnih ponudnikov, ki se razvijajo in imajo veliko različnih ponudb. Sicer pa bodo letos obiskovalcem skušali predstaviti, da je poleg stika z lipicanci in voženj s kočijo, v Lipici mogoče doživeti še marsikaj drugega, tudi naravne posebnosti v bližnjih Škocjanskim jamah denimo.

Kobilarna Lipica, foto: Jost Gantar

Novost letošnjega poletja je vodeno kolesarjenje po lipiških drevoredih z električnimi kolesi, kobilarna jih svojim obiskovalcem nudi v okviru evropskega projekta MobiTour. Vodeno kolesarjenje se bo pričelo ob 11.30, nato pa se bo dogajanje nadaljevalo s spoznavanjem šestih klasičnih linij lipicanskih žrebcev ter najstarejšega in najlepšega lipiškega hleva Velbance. Doživetja z lipicanci se bodo vrstila vse do 15. ure, ko bosta lepota in eleganca belih lipicancev pritegnili obiskovalce k ogledu prve predstave klasične šole jahanja v letošnjem poletju.

Privlačen in pester program Poletnega dneva v Lipici, ko se vsako uro dogaja kaj zanimivega, bo na voljo v juliju in avgustu vsak dan, razen ob ponedeljkih. V juliju in avgustu bodo znova na ogled tudi predstave klasične šole jahanja in uradni trening z lipicanci, ki se jih veselijo tako obiskovalci kot tudi lipicanci in njihovi jahači. Predstave bodo julija in avgusta znova na programu vsak torek, petek in nedeljo ob 15. uri, uradni trening z lipicanci pa ob sredah, četrtkih in sobotah ob 11. uri v prireditveni jahalnici.

Vabilo v Škocjanske jame, foto: Borut Lozej

Po besedah Jane Martinčič iz Parka Škocjanske jame, so za letošnje poletje pripravili razširjeno  ponudbo, zato da bi obiskovalce jamskega sistema v Parku zadržati čim dlje. Pripravili so vodena  doživetja parka, predstavitev lokalnih ponudnikov, festivale in butično doživetje Hankejevega kanala.

Občina Hrpelje-Kozina je uredila sodobno parkirišče za avtodome, je povedala Ester Mihalič, pa tudi novo turistično infrastrukturo.

Postajališče za avtodome Hrpelje

Privabljanju gostov v brkinsko-kraško območje se je pridružil tudi Botanični vrt Sežana, ki želi širšemu krogu ljudi približati dragoceno vrtno dediščino ne le z ogledi parka ampak tudi z prireditvami.

Botanični vrt Sežana, foto: visitkras

V kampanjo Grem na Kras sta vključena tudi Kosovelov dom Sežana in Razvojni center Divača, oba z bogatim naborom kulturnih prireditev čez poletje, tudi v času, ki zahteva previdnost pri množičnem druženju. Kosovelov dom bo ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu 8. julija predstavil stripovski album Črni plamen: požig Narodnega doma v Trstu Zorana in Ivana Smiljanića, 3. julija pa bo gostil festival uličnega gledališča Ana Desetnica.

Naslovna fotografija: Lipicanci, foto: Cveta Potočnik