Meni Zapri

Štrekna – koroška kolesarska pot

Renata Picej, Nedeljske novice – pro bono članek članice Društva turističnih novinarjev, kot podpora slovenskemu turizmu v okviru akcije Zdaj je čas. Moja  Slovenija, 16. julij 2020.

Izjemni turistični produkt dopolnjuje turistično ponudbo slovenske Koroške in na severu Slovenije kolesarjenje prepleta z dediščino treh, Slovencem bolj malo znanih dolin: Mislinjske, Dravske in Mežiške.

Štrekna je koroški izraz za železniško progo. Potem, ko je Slovenska železnica svojo železno cesto med Velenjem, Slovenj Gradcem in Dravogradom leta 1968 ukinila, je ta vse bolj propadala. Skupaj s tuneli, kjer so v nekaterih med njimi sicer gojili šampinjone, viadukti, mostovi in tipičnimi pomniki nekdanje proge, ki danes nemo bliskajo pozdrave mimo vozečim kolesarjem.

Nekoč vlak, zdaj kolesa

Vlaka ni več. Ostal je oddaljen spomin na črne lokomotive, piske in iskre. In nostalgija! Vse do trenutka, ko se  je po Mislinjski dolini, in po štrekni, razlila asfaltna kolesarska steza in je železniška trasa postala ena najlepše urejenih kolesarskih poti v Sloveniji. Med Gornjim Doličem in Otiškim vrhom, mimo Mislinje in Slovenj Gradca, kjer se tik pred Dravogradom za enkrat konča, ponuja na 24 kilometrih pravo  kolesarsko razkošje. Že v bližnji prihodnosti naj bi jo uredili tudi pri Dravogradu in jo tako povezali z Dravsko kolesarsko potjo.

Štrekna – koroška kolesarska pot

Naslovna fotografija: Štrekna, foto: Renata Picej