Meni Zapri

Najstarejše mesto ima najstarejšo vinsko klet

Cveta Potočnik  – Nedeljske novice – pro bono članek članice Društva turističnih novinarjev, kot podpora slovenskemu turizmu v okviru akcije Zdaj je čas. Moja  Slovenija, 20. avgust 2020.

Ptuj se ponaša z dolgo zgodovino, s srednjeveško podobo starega mestnega jedra, stisnjenega med vznožje Ptujskega gradu in Dravo ter bogato vinsko tradicijo zahvaljujoč bližini vinorodnih Haloz in Slovenskih Goric. To tradicijo vedno bolj uspešno prepletajo s posodabljajočo se kulinarično ponudbo in dogodki. Resda gre za najstarejše slovensko mesto, a je živo, ustvarjalno in živahno, pa ne le v času različnih kulturnih prireditev in znamenitega Kurentovanja.

Staro srednjeveško mestno jedro Ptuja ni prav veliko, prehodili ga bomo zlahka peš, ne glede na to, kje začnemo ogled, vmes pa posedeli na enem izmed gostinskih vrtov in opazovali vzdušje v mestu. Na vzhodnem obrobju mestnega jedra je na Minoritskem trgu istoimenski samostan z bogato knjižnico in arkadnim dvoriščem, prizoriščem poletnih kulturnih prireditev. Streljal najprej je mogočna zgradba Mestne hiše, delo dunajskega arhitekta Maxa Ferstla.

Najstarejše mesto ima najstarejšo vinsko klet

Naslovna fotografija: Ptuj, pogled z gradu, foto: Cveta Potočnik