Meni Zapri

Ovčereja v Tuhinjski dolini nekoč in danes

Janez PlatišeTuristično društvo Tuhinjska dolina skrbi za številne običaje, ki jih ljudje lahko spoznavajo na različnih etnoloških dogodkih s številnimi prikazi starih običajev. Eden izmed takih dogodkov bodo tridnevni etnološki dnevi pod imenom Ovčereja v Tuhinjski dolini – nekoč in danes. Organizirali jih bodo v sodelovanju s Termami Snovik, potekali pa bodo od  28. do 30. avgusta.

Osrednji del prireditve se bo začel v nedeljo, 30. avgusta ob 15. uri v prireditvenem šotoru pri Termah Snovik. Predstavili bodo avtohtone pasme ovc, pomen reje, striženje ovc, pranje volne, krtačenje, predenje, polstenje in pletenje. Že dan prej, torej v soboto bo Rokodelska sekcija pripravila razstavo volnenih izdelkov. V program bodo vključili tudi predstavitev jedi iz jagnjetine in Godbo Tuhinjske doline.

Prvi dan prireditve bodo uprizorili Kmečki stank-up show s komedijo Slovenska vicoteka, ki jo bosta zaigrala Janez Cankar in Jože Čamernik.

Turistično društvo Tuhinjska dolina izdajo svoje glasilo Tuhinjski glas, v številki, ki je izšla ob 15. obletnici delovanja društva, sta tudi napoved ovčerejskega praznika in zapis o ovčereji v Tuhinjski dolini.

Zapis Ovčereja v Tuhinjski dolini, objavljen v Tuhinjskem glasu, glasilu Turističnega društva Tuhinjska dolina

Naslovna fotografija: arhiv TD Tuhinjska dolina