Meni Zapri

Jeseni 440. obletnica Kobilarne Lipica in številni dogodki na Krasu in v Brkinih

Cveta Potočnik – Kulturna in naravna dediščina ter kulinarika so rdeča nit jesenskega festivalskega dogajanja na Krasu in v Brkinih, ki ga danes predstavili v Rodiku. Prireditve pa odražajo, da se na tem območju ponudniki in organizatorji prireditev vedno bolj povezujejo, še naprej pa bodo tudi jeseni vključeni v  skupno akcijo Čas za vas – Brda. Vipavska dolina. Kras.

Predstavitev jesenskega festivalskega dogajanja na Krasu in v Brkinih

Organizatorji festivalskega in drugega dogajanja pripravljajo dogodke za manjše skupine, družine in posamezne goste zato, da bodo obiskovalcem lahko zagotovili varnost v skladu z varnostnimi priporočili za preprečevanje širitve koronavirusa. Za večino dogodkov se bo zato potrebno prijaviti oziroma si rezervirati udeležbo.

Predstavitev jesenskega festivalskega dogajanja na Krasu in v Brkinih
  • Z nizom prireditev bodo obeležili  440. obletnico Kobilarne Lipica, sledilo pa bo več festivalov:
  • Festival kraška gmajna, od 11. septembra do 30. oktobra,
  • Festival Brkinska sadna cesta, od 13. septembra do 11. oktobra,
  • Dnevi evropske kulturne dediščine na Krasu in v Brkinih, od 26. septembra do 10. oktobra,
  • Meseca kraške kuhinje oktobra in novembra, od 1. oktobra do 30. novembra,
  • Martinovanja na Krasu, od 6. do 15. novembra,
  • Dnevi o dediščini družine Scaramangam, od 2. do 4. oktobra v Botaničnem vrtu Sežana.

Najpomembnejši med dogodki je zagotovo visoki jubilej – 440 let Kobilarne Lipica, ki ob tako pomembnem mejniku pripravlja še bogatejši program Dnevov Kobilarne Lipica. »Visoki jubilej bomo v nedeljo, 13. septembra, obeležili z gala predstavo lipiške šole klasičnega jahanja pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja,« je izpostavil direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset.

V Parku Škocjanske jame po daljšem zaprtju izpostavljajo pomembno novost – odprtje Hankejevega kanala, za njegov ogled je že veliko zanimanja. Stojan Ščuka, direktor Javnega zavoda Park Škocjanske jame je ob tem povedal: »Odprtje te naravne znamenitosti je za Park Škocjanske jame izjemnega pomena, saj majhnim skupinam omogoča prav posebno doživetje naravne dediščine.«

Festivalsko dogajanje odpira Festival kraška gmajna, ki obiskovalcem že četrto leto predstavlja eno najstarejših kulturnih krajin, tokrat pod naslovom Kamen, burja in miti.

Festival Brkinske sadne ceste vključuje turistične in sadjarske kmetije ter gostilne s ponudbo brkinskih jedi in drugih brkinskih pridelkov ter aktivnim doživetjem brkinskega sadovnjaka, ki je lahko tudi priložnost za odkrivanje še nastajajočega Mitskega parka v Rodiku.

 

Za vse, ki iščejo dodatno kulinarično razvajanje, bo oktobra in novembra na voljo Mesec kraške kuhinje, ki s svojo dolgoletno tradicijo bogati jesensko ponudbo na Krasu ter vabi obiskovalce, da poskusijo jedi, ki vključujejo divje rastline in zelišča.

November bo v znamenju Martinovanja na Krasu, najdaljšega praznika mladega vina doslej. Razmeram prilagojeno martinovanje bo potekalo v nekoliko drugačni podobi, z več kot 40 različnimi ponudniki vina, kraških dobrot in kosil, degustacijami in KRASnimi martinovimi doživetji. Vinarji bodo degustacijo štirih vzorcev omogočili po enotni ceni.

Fotografije: Cveta Potočnik