Meni Zapri

31. oktobra naposled odprtje letališča Berlin Brandenburg Willy Brandt

Dolgo pričakovano odprtje letališča Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER) je napovedano za 31. oktober, potem ko so nemške letalske oblasti družbi Flughafen Berlin Brandenburg GmbH včeraj izdale dovoljenje za začetek obratovanja. Gradnja letališča se je začela leta 2006, od začetnih 2,83 milijarde evrov pa se podražila na 7 milijard evrov.

Letališče Berlin Brandenburg bo nadomestilo letališči Tegel in Schönefeld, ki nista več zadostovali za predvideno rast letalskega prometa. Dolgotrajna gradnja in večkratna preložitev odprtja letališča je posledica tehničnih težav, napak pri načrtovanju, pogoste menjave uprav in drugih vzrokov. Leta 2012 so denimo ugotovili, da požarna varnost in alarmni sistem ne delujeta pravilno.

Namesto sprva predvidenega odprtja leta 2011 bodo torej šele zdaj, devet let pozneje, na novem letališču odprli Terminal 1, od 25. oktobra pa bo letališče Schönefeld v uporabi kot Terminal 3 letališča BER.

31. oktobra bosta na novem letališču istočasno pristali letali easJeta in Lufthanse na glavnih pistah, 4. novembra zjutraj pa bo na južni pisti pristalo letalo družbe Qatar Airways. Tega dne bodo začele veljati tudi nove omejitve za nočne lete. Prenos vseh opravil z letališča Tegel na letališče Berlin Brandenburg bodo končali 8. novembra z zadnjim poletom družbe Air France na liniji iz Berlina-Tegel v Paris.

Letališče Tegel je delovalo od leta 1948, ko so zaradi blokade Berlina s strani Sovjetske zveze z zračnim mostom zagotovili preskrbo mesta z izgradnjo najdaljše pristajalne steze v Evropi v tistem času. V času hladne vojne so na Teglu lahko pristajala le letala zaveznikov, torej legendarni  PanAm, Air France in British Airways, medtem ko Lufthansi v Berlin ni bilo dovoljeno leteti. Šele po združitvi obeh Nemčij ji je bilo znova dovoljeno, prvi polet je izvedla 28. v Berlin je izvedla 28. oktobra 1990. 8. novembra bodo torej letališče Tegel dokončno zaprli.

Zaradi koronakrize, ko je promet na Teglu skorajda zastal, so ga nameravali začasno zapreti že letos spomladi, vendar je bilo zaprtje nato preklicano. 8. novembra pa bodo torej letališče Tegel dokončno zaprli.

Letališče Tegel, po številu potnikov četrto največje nemško letališče, bodo 8. novembra dokončno zaprli.

Naslovna fotografija: Letališče Berlin Brandenburg Willy Brandt, foto: Berlin Brandenburg Airport